Els Borst wint Paul van Eerde Award

Persbericht van NVVE

Op het NVVE-symposium, dat op 19 oktober 2011 in Utrecht wordt gehouden, is de Paul van Eerde-Award uitgereikt aan Mw. E.Borst-Eilers, voormalig minister van VWS.

Oud-minister Borst verdedigde in het parlementaire debat over de euthanasiewet dat ook het lijden aan het vooruitzicht gevorderd dement te worden een reden kan zijn voor een gerechtvaardigd verzoek om euthanasie aan de arts. Door de genuanceerde manier waarop zij dit gevoelige onderwerp aan de orde stelde, kweekte zij maatschappelijk en politiek begrip voor deze moeilijke kwestie en kreeg zij een Kamermeerderheid achter haar voorstel. Hoewel euthanasie bij beginnende dementie sindsdien wettelijk is toegestaan, zijn artsen zelden bereid op verzoek stervenshulp bij dementie te verlenen. Met de nominatie en de toekenning van de Paul van Eerde-Award prijzen zowel de jury als de leden van de NVVE de manier waarop Els Borst zich tot op de dag van vandaag blijft inzetten om een oplossing te vinden voor deze problematiek.

Jaarlijks reikt de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde de Paul van Eerde-Award uit. Aan de Award is ook een bedrag van 5000,- euro verbonden. Deze onderscheiding gaat naar een persoon of organisatie die veel voor het oplossen van de dementieproblematiek (heeft) betekent en/of op dit gebeid uitzonderlijke prestaties heeft verricht.

Uit 32 voordrachten nomineerde de jury uiteindelijk zes kandidaten voor deze award. Leden van de NVVE konden via de website van de NVVE hun stem uitbrengen op een van de kandidaten. Een grote meerderheid koos voor de verdiensten van mevrouw E. Borst-Eilers. De jury bestond uit Dick Swaab, Jeltje van Nieuwenhoven, Constance de Vries, Philip Scheltens en Govert van Eerde.

De onderscheiding is genoemd naar Paul van Eerde, de hoofdpersoon in de documentaire Voor ik het vergeet..van regisseur Nan Rosens. Van Eerde was chemicus die, toen hij de diagnose dementie kreeg, meteen wist dat hij deze ziekte niet tot het einde wilde meemaken. Hij vond geen gehoor bij zijn arts, verzamelde zelf dodelijke medicijnen en stapte in overleg met zijn familie uit het leven, voordat hij diep dement zou worden. De prijs werd in 2010 voor het eerst uitgereikt aan de familie Van Eerde. Zij maakten op 17 februari dit jaar bekend dat zij het geldbedrag schenken aan het Alzheimercentrum van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Hier wordt een webportaal ontwikkeld met informatie over alzheimer, inclusief een onderdeel over euthanasie bij dementie.




Razende Robot Reporter