NEN


14-10-2011

Richtlijn voor kwaliteitsborging bacteriologisch onderzoek van water herzien

Praktijkrichtlijnontwerp NPR 6268 `Kwaliteitsborging bacteriologisch wateronderzoek' is gepubliceerd voor commentaar. Deze praktijkrichtlijn beschrijft algemene principes die kunnen worden toegepast bij het opstellen van een kwaliteitssysteem in laboratoria voor het bacteriologisch onderzoek van water.

Het nieuwe ontwerp is een herziene versie van de oorspronkelijke praktijkrichtlijn uit 1995. Sinds het verschijnen van de eerste druk van NPR 6268 zijn verschillende documenten verschenen over algemene kwaliteitsborging. ISO heeft twee documenten gepubliceerd (NEN-EN-ISO 7218 en NEN-EN-ISO 8199) die voor een deel dezelfde aspecten beschrijven als NPR 6268. Daarom wordt NPR 6268 aangepast aan de huidige kennis van zaken en daar waar mogelijk verwezen naar de desbetreffende ISO-normen.

Toepassing

Deze NPR behoort als een aanvullend document te worden gezien. De richtlijn is bedoeld voor gebruik door laboratoria en certificatie-instellingen en beoogt zowel informatie te verschaffen als standaardisatie te bevorderen. De aanbevelingen zijn geschreven voor gebruik naast de bestaande Nederlandse normen voor bacteriologisch onderzoek van water maar kunnen ook bij ander onderzoek in meer of mindere mate worden toegepast.

Normontwerp ter commentaar

Op ontwerp NPR 6268 kan tot 1 februari 2012 commentaar worden ingediend via www.normontwerpen.nen.nl.

Informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met NEN Milieu, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu@nen.nl.