Ingezonden persbericht


Den Haag, 19 oktober 2011 Vragen van de leden Marcouch en Van Dam (beiden PvdA) over hatecrimes

aan de minister van Veiligheid en Justitie


1 Heeft u kennisgenomen van de cijfers van de antidiscriminatiebureaus en enkele politiekorpsen over 158 gevallen dit jaar waarbij mensen zijn weggepest om wie zij zijn?


2 Onderschrijft u het standpunt van de PvdA dat buurtbewoners, collega's etc. niet weggepest mogen worden en dat de daders van intimidatie, haat (en andere vormen van haatcriminaliteit) en geweld hard aangepakt moeten worden? Zo ja, hoe gaat u daarvoor zorgen? Zo nee, waarom niet?


3 Bent u het met de PvdA eens dat 158 gevallen van wegpesten slechts het topje van de ijsberg zijn en dat de aangiftebereidheid in geval van haatcriminaliteit niet hoog is omdat de daders vaak niet aangepakt worden? Zo ja, wat gaat u doen om de aangiftebereidheid te vergroten, specifiek onder mensen die omwille van hun geaardheid, ras, geloof of andere reden worden bedreigd, geïntimideerd en worden weggepest?


4 Wat vindt u van het PvdA voorstel om anoniem aangifte in geval van haatcriminaliteit mogelijk te maken? Wat vindt u van het PvdA voorstel om een afdeling 'hatecrimes' op te richten bij de politie voor aangiften van haatcriminaliteit, waar agenten worden opgeleid om bij dit soort gevallen aangifte op te nemen?


5 Wat gaat u doen om de registratie van hatecrimes te verbeteren, hoe gaat u erop toezien dat politieagenten beter opgeleid en getraind worden om hatecrimes aan te pakken en wat gaat u doen om de kennis en expertise over hatecrimes bij gemeenten, openbaar ministerie en politie te bevorderen?


6 Bent u bereid om een offensief tegen haatcriminaliteit te starten zoals bij huiselijk geweld het geval is? Waarom bent u wel/niet bereid om haatcriminaliteit met dezelfde ambitie aan te pakken zoals bij huiselijk geweld?


7 Wanneer kan de Kamer de toegezegde rapportage over de voortgang van het homo-emancipatiebeleid verwachten, waarin de uitvoering van de motie-Marcouch (27017, nr. 86) over het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak van 'hatecrimes' teruggekoppeld zal worden aan de Kamer?



Ingezonden persbericht