Groen!

Nieuwe verbrandingsovens voor afval zijn Vlaamse verspilling

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 19 oktober 2011 in "Milieu en natuur"

Terwijl we al veel afval verbranden, geeft minister van Leefmilieu Joke Schauvliege toestemming om nog meer verbrandingsovens bij te bouwen. Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum klaagt de overcapaciteit aan. Hij vraagt zich bovendien af hoe het komt dat terwijl de Vlaming steeds minder afval produceert én beter sorteert, er nog altijd evenveel afval naar de verbrandingsover gaat.

De afvalberg daalt en dat is een goede zaak. Bovendien staat Vlaanderen aan de top voor het sorteren van afval, waardoor het hergebruikt, gerecycleerd of gecomposteerd kan worden. Maar het huishoudelijk afval dat wordt verbrand in de verbrandingsovens blijft wel gelijk, stelt Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum vast. En minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege breidt de capaciteit van verbrandingsovens uit, waardoor Vlaanderen nog meer afval moet verbranden. Tegen het advies van haar eigen overheidsagentschap OVAM in.

Als je al het relevant aanbod aan brandbaar afval optelt, kom je aan 2.119.000 ton. Daar tegenover staat de volgende beschikbare en vergunde verwerkingscapaciteit van verbrandingsovens: 2.194.000 ton. Bovendien is de geschatte capaciteit van de ovens laag, om een marge in te bouwen. Recent heeft minister Schauvliege nog een uitbreiding van Bionerga in Houthalen-Helchteren goedgekeurd (opnieuw tegen een negatief advies van OVAM in). Dit betekent dat er minstens een overcapaciteit van 75.000 ton bestaat.

Ironisch is dat Europa een richtlijn heeft uitgevaardigd dat duurzaam materialenbeheer moet stimuleren. Hierbij krijgen hergebruik en recyclage duidelijk voorkeur boven verbranding. Vlaanderen implementeert nu deze richtlijn in Vlaamse regelgeving via een materialendecreet. In woorden pleit de minister voor duurzaam materialenbeheer en het stimuleren van recyclage, maar in de praktijk vergunt ze bijkomende verbrandingsovens.