Gemeente Oirschot

Boomteeltvisie

Op 29 september 2011 heeft de gemeenteraad de Boomteeltvisie vastgesteld. De boomteeltsector maakt in Oirschot een ontwikkeling door. Om deze ontwikkeling in goede banen te leiden is er voor de komende 10 jaar een helder kader nodig: de Boomteeltvisie. De visie geeft antwoord op de vraag: waar mogen bomen gekweekt worden en waar niet?

Â

Op www.oirschot.nl vindt u de visie en een overzicht van de gebieden waar boomteelt niet is toegestaan (klik op âBestuur & organisatieâ, â Visie & Beleidâ, âBeleidsstukkenâ, âRuimtelijke Ontwikkelingâ. U kunt de visie ook inzien bij de centrale balie van het gemeentehuis.) Bij de vaststelling zijn twee amendementen aangenomen. Door de amendementen is boomteelt in twee extra gebieden ten westen en ten zuiden van Middelbeers uitgesloten.

Â

Doel van de Boomteeltvisie

De Boomteeltvisie beoogt een einde te maken aan onzekerheid en geeft duidelijk aan waar boomteelt is toegestaan en waar niet. De boomteeltvisie wordt in 2012 en 2013 verwerkt in het bestemmingsplan Buitengebied fase 2. Na inwerkingtreding van dat bestemmingsplan is er geen omgevingsvergunning voor boomteelt meer nodig. In de gebieden waar boomteelt toegestaan is, mag het dan plaatsvinden zonder vergunningen. In de overige gebieden is boomteelt uitgesloten.

Â

Bij het opstellen van de visie is gezocht naar een goede balans tussen ontwikkelingsperspectief voor de sector aan de ene kant en landschappelijke kwaliteit en cultuurhistorie aan de andere kant. Door gesprekken te voeren met verschillende partijen en een gebiedsanalyse te maken aan de hand van de cultuurhistorische waardenkaart, is bepaald in welke gebieden boomteelt mogelijk is en waar niet. Hierdoor wordt de bescherming van verschillende historische akkercomplexen versterkt.

Reageren op de visie

De boomteeltvisie is vastgesteld. Zodra de visie verwerkt is in het bestemmingsplan Buitengebied fase 2, kunt u op het bestemmingsplan reageren. Voor vragen over de visie kunt u contact opnemen met Merijn Stoffels, medewerker van het team Ruimtelijke Ontwikkeling op (0499) 583 333.