Syntens

De jury was dit jaar unaniem over de winnaar Dacom uit Emmen: een vrouw met een duurzame innovatie, die een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de voedselschaarste in de wereld. Deze innovatie, een efficiënt beregeningssysteem, rendeert al en kan een grote impact krijgen, ook mondiaal. Vandaar dat dit MKB-bedrijf de eerste plaats veroverde in de MKB Innovatie Top 100 2011.

3D Metal Forming uit Lelystad werd tweede en kan met lassen zonder naden een impuls geven aan de regionale bedrijvigheid in Flevoland. Een potentie van 80 miljoen nieuwe omzet ligt in het verschiet. En Acceptemail uit Amsterdam bewijst als derde dat Nederlandse MKB bedrijven ook op het gebied van diensteninnovatie veel kunnen betekenen. Wie wint de MKB Innovatie Top 100 in 2012?

Inschrijven kan nu!
De inschrijving voor de zevende MKB Innovatie Top 100 is nu geopend. De MKB Innovatie Top 100 is de grootste en belangrijkste prijs voor innovatieve MKB-bedrijven en is een initiatief van Syntens Innovatiecentrum en wordt mede mogelijk gemaakt door NRC-Handelsblad, Mercedes-Benz en NL Octrooicentrum. De inschrijving sluit op vrijdag 27 januari 2011. Een innovatie waarbij op het moment van inschrijving nog geen omzet is gerealiseerd, wordt niet voorgedragen voor een beoordeling. Uitsluitend bij de kamer van koophandel geregistreerde ondernemingen kunnen zich nomineren. Stichtingen zijn uitgesloten van deelname.

Impact voor de samenleving
In februari 2012 gaan de expertpanels voor de verschillende sectoren de nominaties beoordelen op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid (gerealiseerde omzet) en de mate van bescherming. Na deze voorselectie volgen nog nieuwheidonderzoeken van NL Octrooicentrum waarna de landelijke jury in de maand maart de ranglijst van de MKB Innovatie Top 100 vaststelt. De jury baseert zich daarbij op de voordrachten van de experts. Ook zal de jury de websites van de ondernemingen bekijken en âonderzoekâ doen door gebruik te maken van Google.

Geen windeieren
Deelname aan de MKB Innovatie Top 100 legt de meeste genomineerden geen windeieren. Harrie Evers van het Hengelose NormTEQ noemde eens het winnen voor hem een doorbraak in de markt. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. De 100 bedrijven en hun innovaties worden in mei 2012 bekend gemaakt. Inschrijven kan via www.syntens.nl/innovatietop100. Daar zijn ook videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst van vorig jaar te vinden.