Politiebond ACP

Doorbetaling variabele beloningen tijdens vakantie

Uit de Europese Vakantierichtlijn blijkt dat politieambtenaren jaarlijks recht hebben op minimaal vier weken vakantie met behoud van loon. Het Europese Hof van Justitie heeft vorige maand een nadere uitleg gegeven over deze richtlijn. Het Hof stelt dat werknemers tijdens hun jaarlijkse vakantie hun reguliere salaris dienen te ontvangen. Volgens het Europese Hof van Justitie zouden dus ook variabele beloningscomponenten doorbetaald moeten worden tijdens de vakantie.

Het Europese Hof van Justitie heeft zich niet specifiek uitgelaten over de rechtspositie van politieambtenaren. Daarom zal nu eerst moeten worden bepaald of de gemiddeld genoten toelagen van politiemensen, zoals de operationele toelage, consignatietoelage en verschuivingsvergoeding, moeten worden doorbetaald gedurende de vakantieperiode.

Europese Vakantierichtlijn

Vooralsnog blijkt uit de artikelen 14 en 18 van het Besluit bezoldiging politie (Bbp) dat variabele beloningscomponenten niet doorbetaald hoeven te worden. Door middel van een proefprocedure moet nu door de Nederlandse rechter worden vastgesteld of dit wel in overeenstemming is met de Europese Vakantierichtlijn. De ACP raadt politiemensen echter aan om bezwaar in te dienen als uit de loonstrook blijkt dat de extra beloningselementen tijdens de vakantie niet zijn uitbetaald. Dit is van belang om de eigen rechten veilig te stellen. Een loonstrook wordt namelijk gezien als een besluit, waartegen bezwaar kan worden ingesteld. De betaling van onregelmatigheid vindt doorgaans twee maanden later plaats. Dat betekent dat wanneer politiemensen in juli op vakantie zijn geweest, zij bezwaar moeten maken tegen de loonstrook van september.

Bezwaar maken

Tegen een besluit kan binnen zes weken na uitreiking van dat besluit (in dit geval de loonstrook) bezwaar worden gemaakt. Dit betekent dat er niet veel tijd meer is om bezwaar te maken tegen de loonstrook van september. Haast is dus geboden. De juridische afdeling van de ACP heeft een standaardbezwaarschrift voor haar leden opgesteld (onderaan dit artikel te downloaden). Leden kunnen dit bezwaarschrift zelf invullen en aangetekend verzenden of persoonlijk overhandigen aan de eigen leidinggevende. Vraag hierbij wel altijd om een ontvangstbevestiging.

Landelijk overleg

De ACP vindt dat er zo snel mogelijk afspraken moeten worden gemaakt over het uitbetalen van de variabele beloningen tijdens de vakantie. De ACP zal daarover dan ook uitvoerig overleg voeren met minister Opstelten van Veiligheid & Justitie.

---