Ingezonden persbericht


Persbericht

Leiden, 20 oktober 2011

Vernieuwde Iron Herring Award helpt betere film weer de bios in

Leids Film Festival reikt voor de tweede keer unieke filmprijs uit

Het Leids Film Festival zal volgende week voor de tweede keer de Iron Herring Award uitreiken. De organisatie stelde deze filmprijs, die uniek is in Nederland, vorig jaar in om meer goede internationale films de Nederlandse bioscopen in te krijgen. Het prijzengeld van 10.000 euro gaat namelijk niet naar de makers van de winnende film, maar naar de distributeur die de film in Nederland uitbrengt.

De prijs bleek vorig jaar zeer succesvol. Niet alleen werd de winnaar (Untitled) uitgebracht door Amstelfilm, maar ook de runners up kwamen in de Nederlandse bioscopen terecht. Daarom heeft de organisatie besloten ook dit jaar weer een Iron Herring Award uit te reiken. Er zijn acht kanshebbers geselecteerd en het is aan de professionele, internationale jury om een winnaar aan te wijzen.

De films die geselecteerd zijn: Albatross (GBR 2011), Avé (BUL 2011), Collaborator (USA/CAN 2011), Happy Happy (NOR 2010), On the Ice (USA 2011), Restoration (ISR 2011), Terri (USA 2011), Uber Uns das All (GER 2011).

De jury bestaat uit: Lee Marshall (recensent voor Screen International), Pieter Keereman (hoofd programmering Cinema Novo Film Festival Brugge), Hannah McGill (filmrecensent en voormalig artistiek leider Edinburgh Film Festival)

Maar er is meer goed nieuws: Casper Prager van Kunst & Smederij Casper heeft de Iron Herring Award dit jaar van een totaal nieuw uiterlijk voorzien. Hij heeft zowel het ontwerp als de uitvoering voor zijn rekening genomen. Op de foto in de bijlage is het resultaat te zien.



Ingezonden persbericht