Gemeente Hilvarenbeek


Gemeente Hilvarenbeek kritisch op eigen functioneren

Stand van zaken organisatieontwikkeling onderzocht Het college heeft adviesbureau BMC opdracht gegeven om kritisch te kijken naar de organisa-tieontwikkeling die in 2007 in gang is gezet. Opdracht is om te rapporteren over zaken die niet goed lopen in raad, college en ambtelijke organisatie. Gevraagd is om de rapportage op te leve-ren in scherpe bewoordingen om gerichte verbeteracties uit te kunnen zetten.
Deze week presenteerde BMC het eindresultaat aan de gemeenteraad en aan de ambtelijke or-ganisatie. Het onderzoek maakt duidelijk dat er nog een flinke weg moet worden afgelegd om de doelen van de organisatieontwikkeling te bereiken. College, gemeenteraad en medewerkers herkennen en erkennen de conclusies van het onderzoek en willen samen snel aan de slag met de uitwerking van de aanbevelingen. Daarom is al een plan van aanpak opgesteld.

Doel organisatieontwikkeling
De organisatieontwikkeling werd in gang gezet om de gemeente beter toe te rusten op alle ontwikkelingen die op de gemeente afkomen en de dienstverlening verder te verbeteren. In juni 2009 ging de organisatie van start met de nieuwe werkwijze.

Onafhankelijk extern onderzoek
Het college besloot de stand van zaken te laten onderzoeken omdat de organisatieontwikke-ling twee jaar na invoering niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd en een aantal zaken - waaronder het eigen functioneren - niet goed loopt. Het college heeft zich bewust kwetsbaar opgesteld en zich gerealiseerd dat het onderzoek kritiek zou opleveren over het functioneren van gemeenteraad, medewerkers en zichzelf. In zijn afweging heeft het college het belang van de inwoners en dat van de organisatie vooropgesteld.

Conclusies en adviezen
Het onderzoek toont aan dat weliswaar een aantal veranderingen is doorgevoerd - waarvan de structuurwijziging de meest zichtbare is -, maar dat tegelijkertijd de organisatieontwikkeling nog volop gaande is. Duidelijk is dat er nog een flinke weg te bewandelen is voordat de gewenste verbeteringen gerealiseerd zijn.
Het college heeft er voor gekozen de resultaten van het onderzoek openbaar te maken, temeer daar het rapport breed gedragen wordt. Het is in ieders belang dat duidelijk wordt welke verbeteringen er nog nodig zijn,

Vanuit vertrouwen naar voortgang
Belangrijke voorwaarde voor een succesvolle doorontwikkeling is vertrouwen. De onder-zoekers hebben vastgesteld dat aan veel van de geconstateerde knelpunten een gebrek aan vertrouwen ten grondslag ligt. BMC doet daarom een aantal aanbevelingen die erop gericht zijn om dit vertrouwen op diverse plekken te versterken zodat de politieke, bestuurlijke en ambtelijke organisatie gezamenlijk vanuit vertrouwen aan voortgang kunnen werken.

Plan van aanpak
Er is een aantal vervolgstappen nodig om de inwoners beter van dienst te kunnen zijn en ervoor te zorgen dat duidelijk is wat zij van de gemeente kunnen en mogen verwachten.
Het college wil hier snel mee aan de slag. Het plan van aanpak is klaar; de grove lijnen van het vervolgtraject zijn bekend. De conclusies van het rapport worden gebruikt om op te bouwen, niet om af te breken.
Een van de acties is dat het college - met inbreng van raad en ambtelijke organisatie - afspraken maakt over de bestuursstijl en onderlinge samenwerking. De raad en ook het managementteam gaan aan de slag om hun functioneren te verbeteren. Daarnaast zal ook de or-ganisatiestructuur worden bijgesteld en gaan de medewerkers meer projectmatig en pro-grammatisch werken.
Twee begeleidingsgroepen gaan de voortgang van het proces volgen; een bestuurlijke groep met raads- en commissieleden en een ambtelijke groep, bestaande uit de ondernemingsraad.
Op dinsdag 18 oktober 2011 is de gemeenteraad geïnformeerd over de onderzoeksresultaten en het plan van aanpak. Woensdag 19 oktober 2011 zijn de medewerkers op de hoogte gebracht.
Â