Risico's vispedicure extreem laag


BREDA, 20111020 -- Deze week is er vanuit Groot-Brittannië een bericht in de krant verschenen over de pedicurebehandelingen met Garra Rufa visjes. Omdat de populariteit rondom deze bijzondere behandeling snel toeneemt, verrichten gezondheidsautoriteiten steeds meer onderzoek rondom de hygiëne en veiligheid van de Fish Spa's. In tegenstelling tot de berichten in enkele Nederlandse kranten concluderen de gezondheidsautoriteiten dat de risico’s van de vispedicure extreem laag zijn. Garra Rufa Nederland spreekt in een reactie van bangmakerij.

Een woordvoerder van de gezondheidsautoriteit van Groot-Brittannië (Health Protection Agency) vertelt dat wanneer de juiste hygiënische procedures worden nageleefd, de risico’s van de behandeling minimaal zijn. Door het groeiend aantal Fish Spa's is het belangrijk dat er een gedegen advies wordt gegeven omtrent de juiste hygiënische omstandigheden. De klanten moeten bijvoorbeeld worden gecontroleerd op snij -en schaafwonden en het water moet schoon zijn.

Luuk van Dorp, directeur van Garra Rufa Nederland, beschuldigt de kranten van bangmakerij. Hij vertelt: “Garra Rufa Nederland en haar klanten besteden zeer veel aandacht aan de meest hygiënische omstandigheden voor hun gasten. Het is spijtig dat deze kranten een beeld scheppen dat de behandeling met de visjes levensgevaarlijk is, terwijl de officiële gezondheidsautoriteiten de risico’s minimaal, zelfs extreem laag achten”
Klanten met een verzwakt immuunsysteem, zoals diabetici en mensen die chemotherapie krijgen, zijn extra kwetsbaar en het advies is om de pedicurebehandeling met de visjes niet te ondergaan.