Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 20 vrijdag 21 oktober 2011


* Hoe zet je geld veilig weg?

* De bankenbelasting gaat ook gemeenten geld kosten. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) wordt naar verhouding zwaar getroffen.
* VNG Magazine vroeg enkele gemeentelijke treasurers waardoor ze zich voortaan laten leiden bij het wegzetten van geld.
* De verplichte invoering van het Europese betalingssysteem SEPA - Single Euro Payments Area - kost gemeenten menskracht en geld.


* Pleidooi voor flexibel aantal raadsleden
Elke gemeente en zelfs elke politieke partij moet zelf kunnen uitmaken met hoeveel raadsleden ze aan de slag gaat. Met dat opmerkelijke pleidooi nam Jaap Paans, griffier van Rotterdam, enkele weken geleden afscheid als voorzitter van de Vereniging van Griffiers.


* Caribische gemeenten worstelen met dualisme
Een half jaar na de invoering van het dualisme op de BES-eilanden worstelen Bonaire, Sint Eustatius en Saba heftig met deze bestuursvorm. Het heeft tijd nodig, zeggen de trainers.


* Positief jeugdbeleid krijgt vaste voet aan de grond 'Gewoon' jeugdbeleid voeren is niet meer voldoende, het moet vooral 'positief' zijn. Niet meer denken vanuit problemen, maar vanuit kansen. Betrek de omgeving erbij om jongeren te stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Het klinkt idealistisch, maar het werkt wel. Dat blijkt ook uit de bevindingen van een internationaal samengestelde visitatiecommissie die een bezoek bracht aan Gouda en Oss.


* Gooische bijdehandjes
Hoe vind je draagvlak, hoe sluit je compromissen en wat is de beste oplossing voor een plaatselijk probleem? Voor gemeenteraadsleden hopelijk gesneden koek. Voor de leerlingen van groep acht van de Hilversumse Montessorischool-Zuid vanaf vandaag in elk geval wel. Onder leiding van raadslid en vicevoorzitter Inke Logtenberg gaan ze met elkaar in debat over een lokaal dilemma voor een braakliggend terrein: speelplaats of plantsoen?

*PvdA: beloon schatkistbankieren
De PvdA in de Tweede Kamer wil gemeenten belonen die gebruik maken van het zogeheten schatkistbankieren.

*Herindelingen stap dichterbij
Enkele herindelingen in Noord- en Zuid-Holland zijn een stap dichterbij. De ministerraad is akkoord gegaan met fusies van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland, van Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee en van Harenkarspel, Schagen en Zijpe. De herindelingen zijn voornamelijk bedoeld om de bestuurskracht te versterken van de betrokken gemeenten. De invoering is op 1 januari 2013.


* Kosten gemeenten stijgen
Gemeenten gaven in de periode 2004-2009 gemiddeld 1,9 procent per jaar meer uit, gecorrigeerd voor inflatie. De productie steeg in die jaren niet, zo blijkt uit Maten voor gemeenten 2011. Een analyse van de prestaties van de lokale overheid van het Sociaal en Cultureel Planbureau.


* 'Draagvlak BES-eilanden brokkelt in hoog tempo af' Het was te voorzien dat de uitwerking van de nieuwe status van de 'bijzondere gemeenten' Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet vlekkeloos zou verlopen. Maar het wordt pas een echt en groot probleem als je er niets aan doet - en dat lijkt nu te gebeuren.


* Bijval voor stresstest gemeenten
Om de ontwikkeling van de financiële positie van de gemeente goed te bewaken, willen dertien steden met meer dan honderdduizend inwoners een moderne stresstest ontwikkelen en uitvoeren.


* VNG Nieuws
Internationale waardering voor positief jeugdbeleid Een internationale visitatiecommissie bezocht twee dagen lang Gouda en Oss. Ze is vol lof over het het positief jeugdbeleid. De commissie presenteerde haar eindrapport tijdens een congres over jeugdbeleid in Arnhem. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Juridische Tweedaagse VNG

* Markt van Vraag en Aanbod

* Open Days in Brussel

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* De provinciefusie is grondig verknald. Conclusie van Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling, over de reorganisatieplannen voor het binnenlands bestuur.
* Politicoloog André Krouwel ontwaart een leiderschapscrisis in landelijke en lokale politiek.
* Manuel Kneepkens fantaseert zilverruggorilla Bokito naar het Binnenhof, 'het boksgala van hedendaags neanderthalig taalgebruik'. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 21 verschijnt op 4 november 2011.