Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/ec/125428.pdf

Brussel, 7 oktober 2011

Gezamenlijke brief van
voorzitter Van Rompuy en voorzitter Barroso
inzake de top van de G20 in Cannes

Deze brief heeft tot doel u onze opvattingen ter overweging te geven over de cruciale thema's die tijdens de top van de G20 in Cannes zullen worden besproken. Wij hopen dat deze richtsnoeren een goede basis zullen vormen voor onze voorbereidende gedachtewisseling tijdens de volgende bijeenkomst van de Europese Raad. De G20-toppen zijn drie jaar geleden van cruciaal belang gebleken om ons door de wereldwijde financiële en economische crisis te loodsen; dit was mogelijk door een krachtdadig en vastbesloten optreden, dat urgent was en in ons gemeenschappelijk belang. In het licht van de huidige economische situatie, met een vertragende wereldwijde groei en verslechterende economische vooruitzichten, moeten wij deze geest van gezamenlijkheid van de G20 opnieuw laten prevaleren. Europa kan er trots op zijn een cruciale rol te hebben gespeeld bij het tot stand brengen van het G20-proces. Het feit dat Frankrijk momenteel voorzitter is van de G20, geeft Europa een speciale verantwoordelijkheid. We moeten van de top van Cannes een G20-top maken die het vertrouwen herstelt, groei en de creatie van banen ondersteunt en de financiële stabiliteit veilig stelt. Tijdens de top van Cannes zullen alle blikken gericht zijn op Europa. De perceptie van onze G20-partners is dat, indien Europa er niet in slaagt zijn staatsschuldcrisis op te lossen, dit gevaarlijke overloopeffecten kan teweegbrengen voor de wereldeconomie. Wij moeten onze partners tonen dat de Europese Unie vastbesloten is alles in het werk te stellen om de huidige moeilijkheden het hoofd te bieden. Tegelijk vragen wij onze G20-partners ook een constructieve bijdrage te leveren om de wereldwijde economische uitdagingen aan te gaan. Tegen deze achtergrond overwegen wij om voor de G20-top in Cannes de volgende prioriteiten centraal te stellen:


1) De groei herstellen en de wereldwijde economische onevenwichtigheden aanpakken. Vele verstoringen die ten grondslag liggen aan de grote onevenwichtigheden van vóór de crisis blijven bestaan - zoals de te lage wisselkoersen in de belangrijkste opkomende economieën met een overschot op de handelsbalans en ontoereikende particuliere spaartegoeden in sommige geavanceerde economieën. De EU moet tijdens de top van Cannes ondubbelzinnig zijn steun uitspreken voor een ambitieus actieplan dat erop gericht is onverwijld de uitdagingen aan te gaan die verband houden met de vertraging van de economie die zich momenteel voordoet, en dat de wereldwijde groei op middellange termijn moet stimuleren en opnieuw in evenwicht brengen. Wij moeten derhalve zorgen voor een evenwichtige bespreking van de diverse risico's voor de wereldwijde economie, ook die welke hun oorsprong vinden in de VS en de opkomende markteconomieën. Alle landen dienen een bijdrage te leveren. De EU moet tonen dat wij ons bewust zijn van onze eigen verantwoordelijkheid en dat ons engagement om de uitdagingen waarmee wij geconfronteerd worden, op te nemen, totaal is. Onze bijdrage tot het actieplan moet gebaseerd zijn op onze overeengekomen economische beleidsstrategie, met name de doortastende maatregelen die wij nemen om de staatsschuld aan te pakken en de duidelijke beleidskeuzes die wij op het gebied van economisch bestuur, begrotingsbeleid, monetair beleid, gezondmaking van de financiële sector, structurele hervormingen en groeiherstel hebben gemaakt.

2) Tastbare vorderingen maken met de uitvoering van de agenda voor de hervorming van de financiële markten. De overeengekomen hervormingen van de financiële markten moeten volledig worden uitgevoerd en daarnaast moet werk worden gemaakt van een gelijk speelveld. De EU komt de verplichtingen na die zij ten aanzien van de G20 is aangegaan door het wetgevingsproces voor de uitvoering van de Basel III-Overeenkomst te starten met een Commissievoorstel. Onze G20-partners moeten ook de daad bij het woord voegen, en wij moeten samen vaart zetten achter de andere overeengekomen hervormingen, zoals de over-the-counter-derivaten, de van grondstoffen afgeleide instrumenten en de maatregelen voor het voorkomen en oplossen van bankencrisissen - terreinen waarop de EU reeds initiatieven heeft genomen. Tevens moet er overeenstemming bereikt worden over de financiële instellingen van systemisch belang en het schaduwbankwezen en moet het pad geëffend worden voor wereldwijd aanvaarde boekhoudnormen van hoge kwaliteit. En het is tijd dat de noodzakelijke wijzigingen worden aangebracht in het bestuur van de Raad voor financiële stabiliteit, ter ondersteuning van de toezichtsfunctie van dit orgaan. Wat niet-coöperatieve rechtsgebieden betreft, moet de G20 in Cannes zijn steun uitspreken voor het werk van het wereldwijde forum.

3) Het internationaal monetair systeem weerbaarder maken. Het bestaande internationaal monetair systeem heeft, ondanks zijn vele tekortkomingen, opmerkelijke vooruitgang op het gebied van de wereldwijde economische en financiële integratie mogelijk gemaakt. Maar er is ruimte voor verbetering en hervormingen ter versterking van het economisch toezicht door het Internationaal Monetair Fonds, waarbij overeenstemming dient te worden bereikt over de beginselen waarop de G20-leden kunnen terugvallen voor het beheer van de kapitaalstromen; overeenstemming moet worden bereikt over een routekaart met het oog op het verbreden van de bijzondere trekkingsrechten van het IMF teneinde de internationalisering van de munten van de voornaamste opkomende landen te vergemakkelijken; de samenwerking tussen de regionale financieringsregelingen en het IMF moet worden verbeterd; en het instrumentarium van het Fonds om landen bij te staan wanneer zij onder druk komen door het systeem, moet worden geperfectioneerd. Ook de vraag of de middelen van het IMF toereikend zijn, zal moeten worden besproken.


4) De handel stimuleren is de meest efficiënte manier om de wereldwijde groei te ondersteunen. Ondanks de grote inzet van ons en van anderen in de eerste helft van het jaar, zal het niet mogelijk zijn de Doharonde van de WTO in 2011 af te ronden. Daardoor wordt de wereldeconomie een sterke stimulus ontzegd en dreigen protectionistische maatregelen te worden aangemoedigd. De EU moet in Cannes het voortouw nemen in de besprekingen over de steun die door de G20 in de huidige situatie aan de WTO moet worden verleend. Wij moeten pleiten voor een actieve agenda voor de WTO-onderhandelingen die concrete resultaten op basis van de Doha-agenda in 2012 oplevert, met name wat betreft de minst ontwikkelde landen, en die er tevens voor zorgt dat een breder scala van onderwerpen wordt behandeld om de nieuwe mondiale uitdagingen in het kader van de WTO aan te pakken. Wij moeten herhalen dat wij zullen afzien van alle protectionistische maatregelen en wij moeten wat grondstoffen betreft, een wereldmarkt tot stand brengen in een open handelssysteem dat niet onderhevig is aan verstoringen en duurzaam en transparant is.

5) Versterken van de sociale dimensie van de globalisering. Zoals de ministers van arbeid en werkgelegenheid van de G20 op 26 en 27 september in Parijs nogmaals hebben bevestigd, staan werkgelegenheid en armoedevermindering centraal in de coördinatie van de wereldeconomie.

6) Waarborgen van de voedselzekerheid en bevorderen van de ontwikkelingsagenda en de agenda voor innovatieve financiering van de G20. Wij moeten werk maken van de mondiale uitdaging 'voedselzekerheid' door ons volledig te scharen achter het op 22 en 23 juni 2011 door de ministers van Landbouw overeengekomen actieplan inzake voedselprijsschommelingen en landbouw. De G20-Ontwikkelingsagenda is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de G20 en wij spreken onze tevredenheid uit over het feit dat voedselzekerheid en infrastructuur dit jaar centraal staan. Wij zien uit naar het verslag van Bill Gates over ontwikkelingsfinanciering, dat een bijdrage zal leveren tot de gedachtewisseling over ontwikkeling die door de leiders van de G20 zal worden gehouden. De Europese Commissie heeft onlangs een belasting op financiële transacties voor de EU voorgesteld. Wij geloven dat een soortgelijke aanpak onder G20-partners ons kan helpen de problemen in de wereld aan te pakken. Wij zullen daarom een sterk pleidooi voor verdere bespreking van dit onderwerp door de G20 houden.
7) De G20 moet zich blijven inzetten voor de bestrijding van de klimaatverandering en het energieprobleem en de strijd tegen corruptie voortzetten. De G20-top biedt een unieke kans om de druk met het oog op een succesvol resultaat van de klimaatconferentie van Durban (zeventiende conferentie van de partijen - CoP 17) op te voeren en wij verwelkomen het initiatief van de G20 om fondsen te blijven zoeken voor de strijd tegen de klimaatverandering.

8) Verbetering van de mondiale governance. Tot slot zien wij uit naar de bespreking van de voorstellen die zijn opgenomen in het verslag van eerste minister David Cameron over mondiale governance, dat hij op verzoek van president Sarkozy tijdens de volgende top zal presenteren.

De EU is vastbesloten om de top van Cannes tot een succes te maken en zo het vertrouwen te herstellen en het wereldwijde economische herstel te ondersteunen, door te tonen dat de G20 in staat is te handelen in het gemeenschappelijk belang. In Cannes staat veel op het spel - voor de geloofwaardigheid van de G20 en voor elk van zijn leden.