Gemeente Capelle a/d IJssel

Kinderen in de raadzaal

De afgelopen weken was de raadzaal goedgevuld. Leerlingen van basisscholen OBS West, Fontein, Eben-Haëzer, Triangel en Vijfster zaten op de stoelen van de raadsleden.

Zij kregen les van raadsleden en de burgemeester. In totaal bezochten ruim 300 kinderen de raadzaal.

Klas in de Raad
De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel wil Capelse basisschoolkinderen kennis laten maken met democratie en enthousiast maken voor de politiek. Daarom startte de raad met "Klas in de Raad". In september en oktober kregen 10 klassen groep 7 en 8 gastlessen van raadsleden. Alle kinderen kregen vooraf een lespakket en hebben zich drie weken samen met hun docenten voorbereid op de locale politiek en de gastles.

Gastlessen
In een uur tijd leerden de kinderen meer over het werk van de gemeenteraad. Verschillende raadsleden gaven de kinderen in duo's les. Zij vertelden enthousiast over het werk in de gemeenteraad. Ook burgemeester Koen gaf uitleg over het ambt van burgemeester. De kinderen leerden dat niet de burgemeester, maar de gemeenteraad de baas van de gemeente is. Daarnaast hoorden en beleefden de kinderen hoe een raadsbesluit tot stand komt. De raadsleden lieten de kinderen vergaderen over zelf bedachte onderwerpen, zoals alle honden verbieden in Capelle. Daarna mochten ze echt stemmen. De kinderen en raadsleden waren enthousiast over deze interactieve lessen.