Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Andelst, 20 oktober 2011

21 procent geeft tijdens vakantie paspoort af terwijl dit niet mag

Nederlander geeft
paspoort makkelijk weg

21 Procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar tijdens zijn vakantie in binnen- en buitenland onverantwoord zijn of haar paspoort afgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van campingspecialist ACSI.

De helft van de Nederlanders die hun paspoort uit handen hebben gegeven, liet hun paspoort als borg achter in een hotel of op een camping. Vijf procent van de Nederlanders gaf zelfs hun paspoort als borg bij het huren van bijvoorbeeld fietsen.

Vanwege gevaar op paspoort- en identiteitsfraude ben je verplicht om je paspoort zorgvuldig te bewaren. Het mag slechts ter beschikking van een derde worden gesteld, indien daartoe een wettelijke verplichting bestaat, bijvoorbeeld door politie of marechaussee. Dat staat ook in het paspoort zelf.

Ook heeft 33 procent van de Nederlanders tijdens hun vakantie in Nederland het paspoort niet direct bij de hand. Daardoor hebben zij geen paspoort bij zich als een wettelijke instantie daarom vraagt. Voor Nederlanders op vakantie in het buitenland is dit percentage 11 procent.

Jaarlijks worden regelmatig identiteitsbewijzen gestolen, verloren, vervalst of 'misbruikt' tijdens de vakantie. Om deze paspoort en identiteitsfraude tegen te gaan, introduceert campingspecialist ACSI morgen ACSI Club ID tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht. ACSI Club ID kunnen kampeerders in binnen- en buitenland afgeven als wordt gevraagd bij campings om een paspoort als borg. Op die manier kunnen vakantiegangers hun identificatiebewijs bij de hand houden.

Onderzoeksbureau Motivaction ondervroeg voor het onderzoek Nederlanders van 18 tot en met 70 jaar. Daaruit blijkt ook dat er veel onwetendheid is over identificatiebewijzen als het paspoort, het rijbewijs en de ID-kaart. Zo denkt 25 procent dat het is toegestaan is om je paspoort in te leveren bij een hotel of camping en is 26 procent bereid zijn paspoort af te geven als daarom wordt gevraagd. Ook is 21 procent niet op de hoogte van het feit dat zijn of haar paspoort staatseigendom is. Van het rijbewijs weet 59 procent dat niet. Ook denkt 27 procent van de Nederlanders dat hun BSN-nummer niet te achterhalen is met een rijbewijs; 10 procent denkt zelfs ten onrechte dat niet op een paspoort staat.

Voor meer informatie over ACSI Club ID kunt u kijken op www.ACSIclubID.nl .