NOC*NSF


Arnhem, 21 oktober 2011

Vrijwilligers vragen kabinet om actie

Vrijwilligers in Nederland roepen het kabinet Rutte op om de waardering voor het vrijwilligerswerk nu om te zetten in actie. Zij geven belangeloos tijd en kennis, verdienen meer ruimte en vertrouwen en betere faciliteiten en erkenning.

Deze oproep aan het kabinet wordt vandaag tijdens het NOV-congres 2011 overhandigd aan staatsecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. Concreet vragen de Nederlandse vrijwilligers onder andere om een hogere fiscale vrijstelling voor onkostenvergoedingen en om de giften van particulieren en bedrijven aan vrijwilligers organisaties net als die aan bijvoorbeeld culturele instellingen en kerkgenootschappen, aftrekbaar te maken.

Recent onderzoek onder sportverenigingen door het Mulier Instituut heeft uitgewezen dat de meerderheid van de sportverenigingen die nu al werkt met een onbelaste vrijwilligersvergoeding, een verhoging van deze vergoeding zeer wenselijk acht. Sportverenigingen kunnen deze vrijwilligers zo langer binden. Lang niet alle sportverenigingen willen of kunnen hun vrijwilligers een vergoeding bieden. Maar de sportverenigingen die wel met een vrijwilligersvergoeding werken, zijn beduidend vaker breder maatschappelijk actief. Ze doen meer aan (jeugd)sportstimuleringsprojecten en besteden meer aandacht aan onder meer integratie van minderheden en een gezonde leefstijl. Ook werken verenigingen met vrijwilligersvergoeding vaker dan verenigingen zonder vergoeding, samen met scholen, organisaties voor naschoolse of buitenschoolse opvang en andere maatschappelijke organisaties.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF:" Met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk stel ik vast dat de positieve waardering voor vrijwilligers omgezet moet worden in actie. Met een hogere belasting vrijstelling voor de onkostenvergoeding en het aftrekbaar maken van giften aan sportverenigingen, kan het kabinet de grote maatschappelijke waardering voor vrijwilligers tastbaar maken."

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem