Leven tussen brokstukken (foto- en online tentoonstelling)

Persbericht van Allard Pierson Museum

LEVEN TUSSEN BROKSTUKKEN / Life among ruins
Griekenland en Turkije tussen verleden & heden / Greece and Turkey between past and present

21 oktober 2011 t/m 29 januari 2012

Op vrijdag 21 oktober 2011 wordt in het Allard Pierson Museum te Amsterdam de tentoonstelling Life among ruins / Leven tussen brokstukken geopend. Deze expositie is georganiseerd ter gelegenheid van het internationale congres First Amsterdam Meeting on Byzantine and Ottoman Archaeology, dat van 21 tot en met 23 oktober 2011 aan de Universiteit van Amsterdam wordt gehouden.

De tentoonstelling
De tentoonstelling biedt een nieuw perspectief op de fascinerende dubbele geschiedenis van antieke overblijfselen in Griekenland en Turkije. Dit gebeurt aan de hand van bijzondere afbeeldingen van gewone mensen die eeuwenlang woonden en werkten tussen de ruïnes die wij nu bewonderen en bestuderen.

Eeuwenlang waren de overblijfselen van voorbije beschavingen deel van het dagelijks leven van de Mediterrane mens als handig bouwmateriaal of onhandige ruïnes, totdat ze werden ontdekt door Westerse reizigers en geleerden als archeologische schatten van de bakermat van onze beschaving.
In het museum en online
De expositie bestaat uit twee delen: een fototentoonstelling in het Allard Pierson Museum te Amsterdam en een online tentoonstelling http://byzottarch.hum.uva.nl/

In het Allard Pierson Museum zijn nooit eerder buiten Griekenland getoonde foto's te zien van de avontuurlijke beginjaren (vanaf 1931) van de opgravingen op de antieke Agora te Athene door de American School of Classical Studies at Athens (ASCSA). De online tentoonstelling biedt een keur aan unieke boekillustraties en oude kaarten van de 17de tot de 19de eeuw uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

*

Links:
http://www.allardpiersonmuseum.nl



Razende Robot Reporter