Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie dr. E. Peek

Titel oratie
`The Value of Accounting'

---

Leerstoel:
bijz. hoogleraar vanwege de Ver. Trustfonds EUR en Duff & Phelps, met de leeropdr. Business Adm.

Datum
21 oktober 2011 16:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

---

Faculteit
Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)

De reële waarde van schulden en aandelen

Oratie over het inschatten van waarderingen

Hoe bereken je de reële waarde van schulden en aandelen? Die vraag staat centraal in de oratie `De Waarde van Accounting' van Erik Peek, Duff & Phelps Professor of Business Analysis & Valuation aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), op vrijdag 21 oktober 2011. Belangrijke economische beslissingen zijn vaak afhankelijk van een ingeschatte waardering van onder meer portfolio's van pensioenfondsen.

De inschatting van de reële waarde van schulden en aandelen speelt een belangrijke rol in de economie. Zo zijn bedrijven volgens de IFRS-richtlijnen (International Financial Reporting Standards) verplicht veel investeringen tegen reële waarde in de balans op te nemen of reële waarden te gebruiken bij de zogenaamde goodwill impairment toets (bijzondere waardevermindering van goodwill). Daarnaast wordt het dekkingspercentage van pensioenregelingen vaak berekend als het verschil tussen de reële waarde van het vermogen en de verplichtingen van pensioenregelingen.

Belangrijke economische beslissingen zijn vaak afhankelijk van een ingeschatte waardering. Een waarheidsgetrouwe inschatting is daarom van groot belang. Als een bedrijf bijvoorbeeld een waardevermindering toepast op de post goodwill, dan zien investeerders dit als een economisch verlies. Dat kan invloed hebben op hun koop- en verkoopbeslissingen. Bijstellingen van de balanswaarde van de investeringsportfolio's van banken hebben invloed op het wettelijk vereist kapitaal, waardoor ze in sommige extreme gevallen gedwongen zijn hun activa en passiva te herstructureren. Op dezelfde manier heeft de reële waarde van de investeringsportfolio's van pensioenfondsen invloed op pensioenbeslissingen als het gaat om dekking, premies en uitkeringen.

Beurskoersen

In zijn oratie gaat Erik Peek in op het gebruik van beurskoersen bij het meten van de reële waarde. Regelgevers tonen vaak een sterke voorkeur voor het hanteren van deze koersen als de basis voor de reële waarde, kennelijk gestoeld op de betrouwbaarheid van inschattingen van de reële waarde. Verder vergelijkt hij een op prijs gebaseerde aanpak met fundamentele waarderingsmethoden, zoals het gebruik van multiples en waardering op basis van volledige informatie. Ook staat hij stil bij het gebruik van beurskoersen en rendementen bij het meten van bedrijfsrisico, waaronder de praktische toepassing van het Capital Asset Pricing Model (CAPM). Tenslotte bespreekt hij waarom een risicometing met toepassing van fundamentele gegevens (boekhoudkundige gegevens) hier als nuttig alternatief of aanvulling zou kunnen dienen.

Over Erik Peek
Erik Peek voegde zich in 2010 bij de afdeling Accounting & Control als Duff & Phelps Professor of Business Analysis & Valuation. Hij promoveerde aan de VU in Amsterdam in 2001, en beschikt sinds 2002 over het certificaat Chartered Financial Analyst (CFA). Voordat hij begon bij RSM was Erik Associate Professor bij de Universiteit van Maastricht en gast-Associate Professor aan de Wharton School van de universiteit van Pennsylvania. Peek doceert Financiële Analyse en is betrokken bij onderzoeksprojecten met betrekking tot financiële analyse, verslaggeving en waardering en internationale financiële verslaggeving. Erik is mede-auteur van het cursusboek Business Analysis and Valuation: IFRS Edition, en heeft artikelen in belangrijke bladen gepubliceerd.

Het Erasmus Research Institute of Management (ERIM) is de onderzoeksschool op het gebied van management van de Erasmus University in Rotterdam. De oprichters van ERIM zijn Rotterdam School of management, Erasmus University (RSM) en de Erasmus School of Economics (ESE). ERIM organiseert het doctoraal programma van de Erasmus in Business and Management voor het opleiden van jonge, veelbelovende wetenschappers. Meer dan 300 onderzoekers zijn verbonden aan ERIM. www.erim.nl

Rotterdam School of Management, Erasmus University wordt consequent gerekend tot de top 10 business schools in Europa. RSM is gevestigd in de internationale havenstad Rotterdam, waar de Nederlandse kernwaarden openheid, flexibiliteit en het accepteren van diversiteit bedrijven uit de hele wereld hebben aangetrokken. De nadruk ligt op doorbraken in onderzoek en praktijken die relevant zijn voor bedrijven; primair gaat de aandacht uit naar het ontwikkelen van leiders die hun vernieuwende ideeën kunnen omzetten in een duurzame toekomst. Onze portfolio bestaat uit een breed gamma van programma's voor Bachelor, Master, Doctoraal en MBA programma's en opleidingen voor executives. www.rsm.nl