CSO ouderenorganisaties

ouderen zeer bezorgd over hun pensioen

De dekkingsgraad van veel pensioenfondsen is te laag. Dat heeft ook negatieve gevolgen voor de gepensioneerden. De CSO, de koepel van de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM is zeer bezorgd.

Omdat de dekkingsgraad zwaar onder de noodzakelijke 105% zakt, moeten de fondsen maatregelen nemen. Niet indexeren is daarbij de lijn. Een aantal pensioenfondsen indexeert al jaren achter elkaar de pensioenuitkering niet. De cumulatieve effecten daarvan worden op dit moment door de gepensioneerden gevoeld.

Om de dekkingsgraad te verbeteren kan het pensioenfonds de pensioenpremie verhogen. De inkomstenkant van het fonds verbetert dan. Tenslotte kan het pensioen gekort worden (afstempelen). De alleringrijpendste maatregel.

De Nederlandse bank heeft toegestaan besluiten die tot herstel moeten leiden met een jaar uit te stellen. De CSO, de koepel van ouderenorganisaties, is daarover zeer bezorgd. Uitstel van herstel betekent dat het niet-indexeren langer doorgaat. Bovendien is er het risico dat later nog sterkere maatregelen genomen moeten worden. Gepensioneerden hebben niet de mogelijkheid de krimp van het pensioen te compenseren. Door te wachten op betere tijden, extra te gaan werken, een hoger salaris overeen te komen kunnen de opbouwers daar meer aan doen dan gepensioneerden.