Hindeloopen wil plek op de immaterieel erfgoedlijst van UNESCO

Persbericht van Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Stichting tot Behoud van Immaterieel Erfgoed Hindeloopen

Afgelopen week is er in Hindeloopen een officiële Stichting tot Behoud van Immaterieel Erfgoed in het leven geroepen.
In deze stichting hebben zitting genomen de heren Piet Sprik (vz), Arnold Eekma (1e secr) en Gosse Blom (2e secr) Emiel Amsterdam (penn) en Pieter Bootsma lid allen woonachtig in Hindeloopen. Als projectleider is toegevoegd Pieter Bult uit IJlst. Op aanbeveling van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) in Utrecht wil de stad Hindeloopen streven naar plaatsing op de nationale en internationale lijst van belangrijk immaterieel erfgoed van Unesco.
Onder immaterieel erfgoed wordt verstaan de tradities zoals de taal, de typische gebruiken en feesten, de karakteristieke steekdracht en schilderkunst, maar ook de rituelen, gewoonten en gebruiken waaraan Hindeloopen zijn identiteit ontleend en die van generatie op generatie worden doorgegeven.
Momenteel wordt door de stichting in samenspraak met het genoemde instituut hard gewerkt aan een projectplan waarbij de betrokkenheid van de bevolking, de inventarisatie van specifieke gewoonten en gebruiken, het documenteren van het historische en hedendaags verhaal, de kennis en vaardigheden, het doorgeven aan volgende generaties en een safeguardingsplan centraal komen te staan.
Het pilotproject te Hindeloopen is een voorbeeld voor andere plaatselijke gemeenschappen en wordt als één van de belangrijkste landelijke modellen gezien waar ook andere regio's in Nederland van kunnen leren. Naast de steun van het VIE is ook het contact met de andere immaterieel erfgoed projecten van belang, daarom heeft de pas opgerichte stichting ook zitting in de Landelijke Kenniskring Immaterieel Erfgoed.
De door het vorige kabinet aangekondigde ratificatie van de Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed krijgt nu langzaam maar zeker zijn beslag. De goedkeuringswet en de memorie van toelichting liggen gereed op het ministerie en zullen begin 2012 door de staatssecretaris Zijlstra worden ondertekend.




Razende Robot Reporter