Nieuw-Vlaamse Alliantie




Slachtoffers moeten naast beroep op Asbestfonds ook juridische stappen kunnen nemen tegen vervuiler

klok 21 oktober 2011

N-VA-senator Louis Ide zal een wetsvoorstel indienen waardoor slachtoffers van asbest naast de mogelijkheid om beroep te doen op het Asbestfonds ook hun rechten behouden om juridische stappen te ondernemen tegen de vervuiler. Volgens Ide is het Asbestfonds in zijn huidige vorm "een vergiftigd geschenk" omdat het ervoor zorgt dat asbestvervuilers in ons land, in tegenstelling tot in andere landen, niet worden veroordeeld.

Op 24 oktober start het proces van Eric Jonckheere tegen Eternit. Jonckheere verloor zijn ouders en twee broers aan ziektes ten gevolge van asbestvervuiling. Hij spant nu een proces in tegen Eternit, een zeldzaamheid, net omdat slachtoffers die een schadevergoeding willen krijgen van het Asbestfonds (door de overheid opgericht in 2007) moeten afzien van alle juridische stappen tegen asbestproducenten.

"Volstrekt onbegrijpelijk", zegt dokter Ide. "En dat terwijl hier wel degelijk sprake kan zijn van een fout, schade en een oorzakelijk verband zoals gelijkaardige processen in het buitenland hebben bewezen. Bovendien wordt het Asbestfonds voor de helft gefinancierd door de belastingbetaler via BTW en voor de helft door alle bedrijven via de sociale lasten op de loonmassa. Ieder bedrijf, asbestproducerend of niet, draagt dus dezelfde bijdrage bij. Het principe van de vervuiler betaalt, geldt hier geenszins. Wat betekent dat gewetensloze asbestproducenten twee keer buiten schot blijven. Geen weldenkend mens kan dit principe verdedigen. Het is schrijnend te moeten vaststellen dat België op internationaal vlak opnieuw gigantisch achterop hinkt. Het duurde tien jaar alvorens de aanbevelingen van de Internationale Arbeidsorganisatie werden doorgevoerd. In andere landen werden asebestvervuilers veroordeeld, in België niet. Hoog tijd dat er orde op zaken wordt gesteld."

In navolging van het recent opgestarte medische ongevallenfonds, waar de juridische rechten van de patiënt wel worden gevrijwaard, wil Ide nu een gelijkaardig principe invoeren voor het asbestfonds. "Ik hoop alvast op de nodige steun in het parlement", besluit Ide. Auteur(s): Louis Ide, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie.vanpeel@n-va.be