Gemeente Krimpen aan den IJssel


Bart Prins over samenwerken met gemeente Capelle

Bart Prins (wethouder van onder andere Financiën en Personeel, organisatie en bedrijfsvoering) heeft pas geleden met collega-wethouder Tineke Keuzenkamp van gemeente Capelle aan den IJssel gesproken over de intentie om te gaan samenwerken op het gebied van de bedrijfsvoering. De gemeentesecretarissen van de beide gemeenten hebben van het college van B&W de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe zij het beste kunnen samenwerken en op welke manier deze samenwerking gestalte moet krijgen. Bart Prins: "Deze stap zetten we in het besef dat we op den duur extra taken niet goed meer zelfstandig kunnen uitvoeren, omdat ze te complex of te kostbaar zijn voor een gemeente alleen. We denken nu aan samenwerking op organisatieonderdelen als administratie, informatisering en logistiek. Maar dat zal het onderzoek gaan uitwijzen. We verwachten de uitkomsten van het onderzoek in het eerste kwartaal van 2012."

Samenwerkingsverband Werkplein
"De gemeenteraden van Capelle en Krimpen aan den IJssel hebben inmiddels een Raadsinformatiebrief gekregen, waarin staat dat onze colleges officieel de intentie hebben uitgesproken om te gaan samenwerken. We houden de gemeenteraden natuurlijk op de hoogte van de voortgang in het onderzoek. Verder hebben de beide ondernemingsraden al contact met elkaar gezocht." De IJsselgemeenten staan niet alleen in hun wens om te gaan samenwerken. Meer gemeenten in Nederland willen sterker staan en gaan daarom samenwerken om complexe vraagstukken en nieuwe taken het hoofd te bieden. Zo ook Capelle en Krimpen aan den IJssel. Bart Prins: "In onze collegeprogramma's 2010-2014 staat al nadrukkelijk onze wens, om waar mogelijk, samen te werken. Maar nu is het ook formeel uitgesproken. We doen trouwens al een aantal zaken samen. Denk aan het Werkplein in Capelle aan den IJssel, een samenwerkingsverband van onder meer gemeente Capelle en Krimpen en de UWV om mensen aan het werk te helpen en te houden."

Eigen identiteit behouden
De wethouder vervolgt: "Er zijn drie grote voordelen voor Capelle en Krimpen om samen te werken: het verminderen van kwetsbaarheid van de organisatie, het verhogen van de efficiency en het waarborgen van de continuïteit van de bedrijfsvoering. Ook de rijksoverheid geeft expliciet aan dat gemeenten moeten samenwerken waar dit kan. We laten onderzoeken in welke vorm deze samenwerking het beste kan worden georganiseerd. Dit is zeker geen eerste stap tot een fusie! Allebei zijn we uitgesproken voorstander van een eigen identiteit en een eigen beleid. Wel stemmen we grote zaken die beide gemeenten aangaan, zoals infrastructuur, met elkaar af. Ook houden we de mogelijkheid open voor een andere gemeente om aan te haken. In de begroting van 2012-2015 hebben we bedragen gereserveerd aan de inkomstenkant, omdat we verwachten dat de samenwerking met Capelle kostenbesparingen op gaat leveren. Dat geeft wel aan dat we er serieus mee bezig zijn."

Raadhuisplein 2
Postbus 200, 2920 AE
Krimpen aan den IJssel 14 0180 gemeente@krimpenaandenijssel.nlgemeente@ krimpenaandenijssel.nl