Delhaize Groep


Fonds Delhaize Group steunt 34 wijk- of dorpsprojecten in België en in het Groothertogdom Luxemburg

21/10/2011
Persbericht in PDF

Aangemoedigd door de concrete verwezenlijkingen die de laureaten van de voorbije jaren konden realiseren dankzij de steun* van het Fonds Delhaize Group lanceerde het Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, in 2011 zijn vierde projectoproep. In totaal zijn er 34 initiatieven gesteund in België en in het Groothertogdom Luxemburg, waaronder 14 in Vlaanderen, 6 in Brussel, 11 in Wallonië en 3 in het Groothertogdom Luxemburg. Deze initiatieven bevorderen de toenadering tussen bewoners die zich inzetten voor het maatschappelijk welzijn in hun dorp of wijk.

Op 21 oktober maakte het Fonds Delhaize Group de resultaten van de projectoproep 2011 bekend. In totaal krijgen 34 projecten, verspreid over heel België en in het Groothertogdom Luxemburg, 150.000 euro steun. De bekroonde initiatieven verenigen inwoners met een verschillende sociale, culturele en economische achtergrond. Ze streven één gemeenschappelijk doel na: hun buren beter leren kennen en zich goed voelen in hun gemeenschap.

Ook de medewerkers van Delhaize werden bij de selectie van de projecten betrokken. Zij kozen het project `Werken over de schoolmuren heen' van de buurtschool V-Tex in Kortrijk. Het kreeg de `Prijs van de medewerkers van Delhaize', wat neerkomt op een verdubbeling van de financiële steun.

De jury heeft het bijzonder karakter van een ander innoverend project willen benadrukken, `Un dîner presque parfait" dat door de SEFoP te Herbeumont (provincie Luxembourg) werd voorgedragen. Het doel is vooroordelen ten opzichte van asielzoekers, die in het opvangcentrum van de gemeente verblijven te bestrijden: "de orgininaliteit van het project is dat het een bekend concept heeft gebruikt om bevolkingsgroepen die sociaal en cultureel ver uit elkaar liggen, bij elkaar te brengen. Het gaat om een sterke symboliek : vreemdelingen bij zich thuis te verwelkomen met het nodige vertrouwen en openheid. Het initiatief creëert onmiddellijk een gezellige sfeer tijdens de maaltijden maar draagt ook bij op lange termijn tot het verminderen van de negatieve vooroordelen die men heeft ten opzichte van asielzoekers.

Hieronder vindt u in België ( per provincie en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en in het Groothertogdom Luxemburg een overzicht en een korte voorstelling van de projecten die door het Fonds Delhaize Group worden gesteund, met de gegevens van de contactpersonen. U kan hen rechtstreeks contacteren voor meer informatie.

Voor de journalisten die meer informatie wensen over het Fonds, de ondersteunde projecten (wie zijn de laureaten en op welke manier zijn de projecten van de vorige laureaten geëvolueerd?), sociale cohesie e.a. is er een virtuele pressroom ter beschikking op: http://pressroom.voice.be/fondsdelhaize/?q=nl.

Het Fonds is een samenwerking tussen de Delhaize Group en de Koning Boudewijnstichting. Met de oprichting van dit Fonds binnen de Koning Boudewijnstichting getuigt de Delhaize Group van haar streven om zich op sociaal vlak in te zetten in de gemeenschappen waar haar warenhuizen gevestigd zijn en om het collectief welzijn van de inwoners te vergroten. Dit project kadert in de strategie van de Delhaize Group, waarvan een van de drie pijlers inhoudt dat de onderneming fungeert met burgerzin en met respect voor hoge sociale normen, milieu en ethiek. Het Fonds zal in maart 2012 een nieuwe projectoproep lanceren. www.kbs-frb.be.


* Een voorbeeld: De deelnemers aan taalcursussen van de Werkgroep Integratie Migrantenvrouwen van Mortsel konden het afgelopen jaar dankzij nieuwe computers een stapje verderzetten en op het internet surfen. Door Nederlands te leren, integreren de deelnemers zich beter in het sociale leven. Zij kregen ook fietslessen. Met de fiets of met het openbaar vervoer hebben ze regelmatig socioculturele uitstappen gemaakt. De migrantenvrouwen maar ook de bejaarden in het bejaardentehuis die soms mee op stap gingen, hebben hun sociale contacten dankzij de activiteiten verbeterd.

PersCONTACT:
KONING
BOUDEWIJNSTICHTING DELHAIZE GROUP Josse
Abrahams
Catherine Alexandre

abrahams.j@kbs-frb.be cal exandre@delhaizegroup.com
tel +32-2-549 02 56 gsm +32-495-54 61 42 tel +32 2 412 82 57
Brederodestraat
21 Marie Curiesquare 40
B - 1000
Brussel B - 1070 Brussel

www.kbs-frb.be
www.delhaizegroup.com