Gemeente Bergen op Zoom


Raad stemt in met Schelde Veste

De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft gisteravond, 20 oktober, onder andere het ontwikkelplan Schelde Veste vastgesteld.

Met een wijziging, want een amendement van PvdA, VVD, GBWP en Lijst Linssen werd door een meerderheid van de raad aanvaard. Diverse raadsleden spraken hun waardering uit over de wijze waarop met dit complexe dossier is omgegaan. Aan de instemming ging een groot aantal informatiebijeenkomsten, debatten en discussies vooraf.

Schelde Veste is een woningbouwplan dat het water van de Binnenschelde gaat verbinden met de binnenstad van Bergen op Zoom. Een complex plan, waar veel over is gesproken. Het plan is er op gericht om het gebied gefaseerd te (her)ontwikkelen. Op die wijze kan de raad per deelplan bepalen of ze een `go' willen en kunnen geven voor de ontwikkeling van dat deel van het gebied. In Schelde Veste komen woningen, recreatieve functies, (winkel)voorzieningen en de mogelijkheid om wonen en werken te combineren.

Controle en sturing

Een belangrijk thema in het hele proces is geweest hoe de raad nu en in de toekomst betere controle kan houden op dit soort grote, complexe projecten. De werkgroep Doorlichting Plan Bergse Haven, met leden van de verschillende fracties, heeft daarover een aantal aanbevelingen gedaan. Daarnaast is in het advies van de auditcommissie indringend ingegaan op de vereiste informatievoorziening over het risicoprofiel.

Fonds Stedelijke Vernieuwing

De raad pleitte via het amendement voor het volgende: in de gemeente Bergen op Zoom is het gebruikelijk om per nieuwe woning een bedrag in het fonds Stedelijke Vernieuwing te laten storten door de bouwer van de woning. Dat fonds is bedoeld om oude wijken op te knappen. Voor het plan Schelde Veste geldt deze afspraak niet. Het amendement zorgt er voor dat ieder jaar opnieuw wordt bekeken of een dergelijke afdracht alsnog mogelijk is.

Beleidsplan Wonen

Naast het plan Schelde Veste is ook het beleidsplan Wonen 2011-2015 vastgesteld. Binnen de raad is waardering voor het uitgangspunt dat de totale woningproductie goed aansluit bij de kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte. Weliswaar ook met een wijziging. Het aanvaarde amendement van de PvdA zorgt er onder meer voor dat het college de uitvoering van het Beleidsplan jaarlijks met de raad zal evalueren. Het plan omvat het volkshuisvestingsbeleid en laat zien dat de gemeente aanstuurt op bijna 33.000 woningen in 2030 en rekening houdt met meer flexibiliteit en beweging in de woningmarkt.