Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Dr. Vincent Merckx

Dr. Vincent Merckx

Evolutiebioloog dr. Vincent Merckx ontvangt Veni-subsidie van NWO

Voor onderzoek naar de vraag waarom planten die van schimmels stelen zeldzaam zijn. Dr. Vincent Merckx, evolutiebioloog bij NCB Naturalis, heeft een Veni-subsidie van EUR 250.000,- ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kan Merckx gedurende drie jaar onderzoek doen naar de vraag waarom planten die voedingsstoffen van schimmels stelen, zeldzaam zijn. De resultaten kunnen gebruikt worden voor de bescherming van zeldzame soorten.

Deel op

Bijna alle planten zijn met hun wortels verbonden aan schimmels. Ze maken gebruik van de voedingsstoffen die schimmels uit de bodem halen, en geven hiervoor suikers in ruil. Sommige planten maken misbruik van deze interactie en stelen de suikers van hun schimmelpartner. Daardoor kunnen deze planten overleven zonder fotosynthese. "Deze plantensoorten zijn heel zeldzaam," aldus Merckx. "Mijn hypothese is dat ze zo zeldzaam zijn, doordat ze specifiek van een bepaalde schimmel suikers stelen. Dat zou betekenen dat de verspreiding van de schimmels bepalend is voor de zeldzaamheid van de plant."

Over de verspreiding van deze planten en schimmels is nog vrijwel niets bekend. Merckx gaat allereerst op Tasmanië een aantal sites vergelijken, om te kijken of de schimmel bepaalt of de plant daar voorkomt. In Papoea-Nieuw-Guinea gaat een expeditie planten en schimmels verzamelen, die met DNA onderzoek kunnen worden gedetermineerd.

Merckx: "Als er inderdaad een relatie is tussen de aanwezigheid van de schimmel en de plant, dan kunnen we antwoord krijgen op de vraag waarom die plant zo zeldzaam is, en wat voor gevolgen dat heeft voor de bescherming ervan. Als de schimmel daarentegen overal voor blijkt te komen, dan betekent dit dat de zeldzaamheid van de plant door andere factoren wordt veroorzaakt."

De Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO is één van de meest prestigieuze subsidies voor jonge onderzoekers. Het verkrijgen van een Veni geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière.

Persinformatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Susanne van Straaten, communicatieadviseur, tel. 071 - 56 87 529 of
susanne.vanstraaten@ncbnaturalis.nl.

Beeldmateriaal