Politie Gelderland-Zuid

Brand in verdeelstation leidt tot stroomstoring

Tiel e.o., 21-10-2011 o Vrijdagmorgen rond 07.15 uur ontstond er een kleine brand in een transformator van een schakelverdeelstation aan de Wethouder Schootslaan in Tiel. Bij een dergelijk incident wordt automatisch de stroom uitgeschakeld. Gevolg was een grote stroomstoring in de Betuwe, delen van Maas en Waal en in de Tieler-, Culemborger- en Bommelerwaard. Om 10.00 uur was de stroomvoorziening weer zo goed als normaal en kon er multidisciplinair worden afgeschaald.

Door hoge inwendige druk in een transformator scheurde de behuizing, waarop er olie vrij kwam en in brand vloog. Een automatische beveiliging trad direct in werking waardoor de stroomvoorziening werd uitgeschakeld. De brandweer was snel aanwezig en had de kleine (binnen)brand snel onder controle. Hiervoor werd één spuitwagen ingezet, die daarna uit voorzorg nog ter plaatse bleef.

In grote gebieden viel de stroom uit, wat grote gevolgen had voor met name het treinverkeer. Ook was er hinder in de telefonie.

Er werd in een vroeg stadium multidisciplinair opgeschaald en in verband met de omvang van het effectgebied, dat verspreid was over een groot aantal gemeenten, kondigde de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een grip 4 af.

In alle getroffen plaatsen gingen politieagenten zoveel mogelijk de straat op om waar nodig te ondersteunen of een oogje in het zeil te houden. Ernstige problemen deden zich niet voor.

Electriciteitstransporteur TenneT heeft snel kunnen bijschakelen en langzaam aan kwam de stroomvoorziening weer op gang. Om 10.00 uur was het hele gebied, op een enkel adres na, weer op spanning. (08)

Bericht Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Laatst gewijzigd 21-10-2011 13:56 | © Regio Gelderland-Zuid |