Gemeente Leeuwarderadeel


Bijzondere Eetwinkel in Stiens

21-10-2011 11:45

Burgemeester Joop Boertjens bracht samen met de gemeentelijke bedrijvencontactfunctionaris onlangs een bezoek aan 'Edwin's Gezonde Eetwinkel' in Stiens.

"Groentestoofschotel, Hongaarse stamppot, Surinaamse nasi, loempia's die in de oven kunnen, Hollandse andijviestamppot. Wat veel keus in kant-en-klare gerechten!" Burgemeester Joop Boertjens staat voor de brede glazen vitrine in Edwin's Gezonde Eetwinkel aan het Sint Vitusplein in Stiens. Hij is met de bedrijvencontactfunctionaris op bedrijfsbezoek bij Edwin en Tine Pijnacker. "Tine is heel creatief, hoor!" roept groenteverkoopster Leny vanachter de vitrine. "Elke week bedenkt ze weer andere maaltijden. Vaste klanten komen er speciaal voor langs." "Ik kom uit Suriname," vertelt Tine, "en ik haal veel inspiratie uit multiculturele recepten. Maar ik maak ook graag Hollandse gerechten, zoals stamppot en snert!" Haar Friese echtgenoot Edwin vult aan: "We krijgen veel mond-tot-mondreclame. We zijn nu een half jaar open en elke dag nog krijgen we hier nieuwe klanten."

Vol van smaak
Edwin Pijnacker wijst op de poster aan de muur "Vol Smaak". "Al onze groente en fruit heeft dit kwaliteitskeurmerk. Dat betekent dat we onze groente en fruit kopen van vaste leveranciers die voldoen aan dit keurmerk. Onze groente en fruit is heel vol van smaak, je proeft echt het verschil." Edwin vertelt dat Tine en hij een bijzondere en innovatieve groentewinkel wilden beginnen met uitstekende kwaliteitsproducten en nieuwe trends. Opvallend in de eetwinkel is de wand met flessen fruitsappen - allemaal zonder suiker - en de wand met talloze soorten appels, waaronder appels voor mensen met een appelallergie.

Smetteloze snijafdeling
Edwin en Tine laten enthousiast de smetteloze snijafdeling zien. Edwin: "We verkopen veel gesneden groente en fruit, dat is echt een trend. Met een speciaal apparaat kunnen we een ananas uithollen en in stukjes snijden voor de klant. De uitgeholde ananas kan dienst doen als een originele schaal om een (fruit)salade in op te dienen. Wassen en snijden doen we hier in deze ruimte. Elke dag maken we nieuwe porties, zodat we dagverse producten kunnen verkopen. Kijk, hier staan de twee snijmachines. En aan die spoeltafel wassen we de groente zorgvuldig. Daarna gaat de groente in deze grote centrifuge. De groente komt er droog uit en daardoor kan de klant die langer bewaren."

Mijn favoriet is de steamer
In de hoek staat een groot glimmend roestvrijstalen apparaat. "Dat is mijn favoriet, " zegt Tine trots. "Dat is de steamer, daarin maak ik alle maaltijden die we hier in de winkel verkopen. Ideaal, je doet de groente in de steamer, drukt op een knop, een piep, en het is klaar. De kooktijd is ultrakort en daardoor blijven alle vitamines bewaard." Burgemeester Boertjens: "Dus hier maken jullie al die lekkere gerechten! En jij, Edwin, jij proeft natuurlijk alles voor?" "Jazeker," zegt Edwin, "maar de rauwkostsalades zijn weer mijn afdeling."

Blij met deze locatie
De burgemeester is benieuwd naar de voorgeschiedenis van deze bijzondere eetwinkel: "Hebben jullie altijd al in de groentebranche gewerkt?" Tine vertelt dat ze in Suriname als onderwijzeres heeft gewerkt. Ze heeft nu een parttimebaan als onderwijsassistent en begeleidt leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Edwin komt uit de groentebranche en samen met Tine had hij hiervoor een groentewinkel in Hurdegaryp. Edwin: "We zijn heel blij met onze locatie aan het Sint Vitusplein. We zitten nu precies tussen twee supermarkten in en hebben een groot parkeerterrein voor de deur. De klant kan na de supermarkt zo even langs de groenteboer."


---