Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 21-10-2011 Opnieuw aandacht voor gevolgen inkomensgrens

In Arnhem en omstreken komen 9.500 huishoudens met een middeninkomen in de problemen door de inkomensgrens van EUR 33.614 voor sociale huurwoningen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Vivare, een woningcorporatie in die regio. Ook elders in het land vragen corporaties aandacht voor de gevolgen, soms op onorthodoxe wijze.

Woningcorporatie Vivare liet in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoeken wat de inkomensgrens betekent voor woningzoekenden in de regio rond Arnhem. De uitkomst: zo'n 9.500 huishoudens in deze regio komen in de problemen. Die resultaten sluiten aan bij andere onderzoeken naar de positie van middeninkomens op de woningmarkt. Onderzoeksinstituut RIGO becijferde vorig jaar dat door de inkomensgrens op langere termijn zo'n 650.000 huishoudens tussen wal en schip raken. Ze zijn `te rijk' voor een sociale huurwoning, maar verdienen niet genoeg voor een huurwoning in de vrije sector of een koopwoning.

Minder werken, loon laten verlagen

Uit recent onderzoek onder 25.000 woningzoekenden in Rivierenland doemt een vergelijkbaar beeld op. Woningzoekenden stellen hun verhuisplannen uit, of zoeken -bij gebrek aan alternatieven- naar manieren om toch onder de inkomensgrens te blijven. Ze gaan bijvoorbeeld minder werken of vragen uitstel van loonsverhoging.

Eerst een huurwoning, dan pas trouwen

Verdien je met twee inkomens net iets meer dan de inkomensgrens? Dan lijkt het verstandiger om de samenwoon- of trouwplannen uit te stellen, en als eenpersoonshuishouden naar een huurwoning op zoek te gaan. Deze cynische, maar voor velen helaas realistische strategie om toch nog aan een betaalbare woning te kunnen komen werd door een medewerker van Woningcorporatie Woonlinie bezongen in een lied dat nu op You Tube is te vinden.

Meldpunt voor gedupeerden inkomensgrens

Bij www.ikwilookwonen.nl, meldpunt van de Woonbond melden zich nog dagelijks woningzoekenden met een bescheiden middeninkomen en een acute verhuiswens. Ook uit deze meldingen blijkt dat woningzoekenden soms zo tot wanhopig zijn dat ze gaan zoeken naar oplossingen om toch maar onder de inkomensgrens te blijven. Zelfs als dat `terug naar het aanrecht' betekent, of het opgeven van een baan die na de pensionering nog met veel plezier werd aangehouden.

Zie ook:

* 9.500 huishoudens tussen wal en schip, Persbericht Vivare, okt. 2011

* Klem in het midden, samenvatting onderzoek Rivierenland, sept. 2011 (pdf)

* Analyse eerste 2500 meldingen ikwilookwonen.nl, juni 2011 (pdf)
* Tussen Wal en Schip, onderzoeksrapport RIGO, juni 2010 (pdf)

Zie het origineel