N.V. Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland EPZ


Evenement Extra energie voor het basisonderwijs een succes Op woensdag 19 oktober vond het feestelijke evenement Extra energie voor het basisonderwijs plaats bij EPZ. Samen met Onwijs, de Zeeuwse Bibliotheek en de samenwerkende organisaties van het Ontdekkasteel (het RPCZ, Technocentrum Zeeland en Hogeschool Zeeland) zorgden we voor de realisatie van nieuw, aansprekend lesmateriaal waarmee het thema Energie toegankelijk wordt voor het basisonderwijs in Zeeland.

Deze mooie producten zijn het resultaat van de samenwerking: De videoquiz Stroom uit Stoom op de Surface (computertafel) in de ColumBus, de multifunctionele biblioservicebus van de Zeeuwse Bibliotheek.
Een aanvullende energieles in de ColumBus.
Een nieuwe module Energie voor het Ontdekkasteel.

Dit resultaat werd samen met zo'n honderd kinderen, gedeputeerde van de provincie Zeeland George van Heukelom, wethouder van de gemeente Borsele Marga Vermue, directeur van de Zeeuwse Bibliotheek Ton Brandenbarg en directeur van EPZ Jos Bongers feestelijk gevierd in het bezoekerscentrum van EPZ.

Het nieuwsgierige kwartiertje van Mieke Curie
Vanaf 13:30 uur stroomden de eerste gasten het bezoekerscentrum binnen. De firma Curieus was ook aanwezig. Het energieke duo Marieke en Mieke Curie (familie van Marie Curie) filmde iedereen bij binnenkomst. Om 14:00 uur was het tijd voor een nieuwsgierig kwartiertje, oftewel een kort officieel moment waarin Mieke de vier VIPS flink aan de tand voelde. Mieke is een nieuwsgierig meisje wat graag het naadje van de kous wil weten, want: Wat doet een gedeputeerde eigenlijk? En heeft de directeur van de Zeeuwse Bibliotheek zelf wel eens in de ColumBus gereden? Mieke vroeg zich ook af of de wethouder het nieuwe spel al eens had gespeeld en welke stroom heeft de directeur van EPZ het liefste? Kolen, kern of wind?

Feest!
Na Het nieuwsgierige kwartiertje van Mieke Curie werd er op het mooie resultaat getoast en was het tijd voor het echte feest. Want daar waren uiteindelijk alle kinderen voor gekomen: al die leuke spellen die in het bezoekerscentrum stonden. Er was voor ieder wat wils: een mega bibberspiraal, een knikkerbak, je reactievermogen testen met stokken vangen, een nieuwe speurtocht door het bezoekerscentrum en ook de ColumBus stond voor de deur! Voor de knappe koppen was er ieder half uur de spannende quiz lampje aan lampje uit waar iedereen zijn/haar kennis over EPZ en energie kon testen. Met ruim 150 bezoekers spreken we van een zeer geslaagde dag.