Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 21 oktober 2011

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van het Brownfielddecreet verleent de Vlaamse Regering uitstel van verwerving voor vijf projecten. Ze keurt daarvoor de addenda bij de projecten definitief goed met het oog op de ondertekening ervan. Het gaat om de volgende projecten: Vilvoorde: herlokalisatie Tessenderlo Chemie, Lier: Gasfabriek, Gent: Filature du Rabot, Izegem: PSR 8870 DACAR en Vilvoorde: Mottay- Pissart. Voor de brownfieldprojecten Waregem: Sofinal en Machelen: Ritweger beslist de Vlaamse Regering de brownfieldconvenanten definitief af te sluiten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering verlengt het mandaat van Joris Sanders als haar vertegenwoordiger in het Comité van beheer van het Nationaal Geografisch Instituut met vier jaar.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 590.000 euro aan de vzw Apopo in Antwerpen als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Versnelde opsporing van tuberculose in Mozambique'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het decreet over de geografische data-infrastructuur (GDI-decreet) biedt een actualisatie van het kader waarbinnen het samenwerkingsverband GIS-Vlaanderen de uitbouw van een Geografische Data-infrastructuur (GDI) kan realiseren als onderdeel van de Europese ruimtelijke data-infrastructuur. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit goed dat de toegang tot en het gebruik regelt van de geografische gegevensbronnen en diensten die toegevoegd zijn aan de GDI voor instanties die geen deelnemer zijn aan GDI-Vlaanderen. Meteen worden ook de regels vastgelegd voor vergoeding voor de publieke toegang tot de overdracht- en verwerkingsdiensten en voor het gebruik van de centrale e-commercedienst door de deelnemers aan GDI-Vlaanderen. Het besluit wordt nu gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan de installatie van satellietvolgapparatuur en het elektronisch registratie- en meldsysteem op vissersvaartuigen. Het besluit komt tegemoet aan een Europese verplichting. De lidstaten dienen nationaal te voorzien in procedures wanneer deze systemen zouden uitvallen en moeten bepalingen vastleggen om de authenticiteit van de elektronische gegevens te garanderen. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wil het energie- en materiaalverbruik van Vlaamse ondernemingen verbeteren. Ze zal hiervoor een groen investeringsfonds opstarten zodat bedrijven die energiebesparende investeringen realiseren daarvoor goedkoop kunnen lenen en dat kunnen doen met een groene waarborg. Het gaat daarbij om energiebesparende investeringen met een snelle terugverdientijd, die niet tot de kerninvesteringen van de bedrijven behoren. De Vlaamse Regering keurt daarvoor principieel het besluit goed over de groene waarborgregeling voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen en wijzigt principieel het tweede, derde en vierde Waarborgbesluit. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Philippe Muyters
De Vlaamse Regering keurt het Europees verdrag over wederzijdse administratieve bijstand in fiscale aangelegenheden en de bijlagen goed. Ze hecht tegelijk haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met dit verdrag. Het verdrag wil de internationale samenwerking bevorderen om de nationale fiscale wetgevingen beter te kunnen toepassen, terwijl de fundamentele rechten van de belastingplichtigen gewaarborgd blijven. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering verklaart met onmiddellijke ingang de functie vacant van gedelegeerd bestuurder van het Vlaams Agentschap voor internationaal Ondernemen (FIT). Ze stelt tegelijk het selectiebureau aan en keurt de selectieprocedure en de functiebeschrijving goed.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de rotatiemogelijkheid voor management- en projectleidersfuncties van N-niveau en de functies van algemeen directeur door wijziging van dienstaanwijzing. Ze keurt tevens de mogelijkheid goed tot vacantverklaring van management- en projectleidersfuncties van N-niveau en functies van algemeen directeur met een contractuele mandaathouder, na 6 jaar met het oog op de statutaire invulling van deze functies. De bevoegde minister van Bestuurszaken zal deze regelingen invoegen in het wijzigingsbesluit van het Vlaams personeelsstatuut over de voorselectie in de selectieprocedures.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In uitvoering van het Sectoraal Akkoord 2008-2009 is het de bedoeling om de Sociale Bemiddeling binnen de Vlaamse overheid verder uit te bouwen. Daarvoor is een project opgezet, dat bestaat uit enerzijds het ontwikkelen en inzetten van een barometer Sociale Verhoudingen, en anderzijds het inzetten van Sociaal Bemiddelaars. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan de uitvoering van het project Sociale Bemiddeling. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst bij het bevoegde sectorcomité.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief enkele besluiten rond kinderopvang. De wijziging beoogt het inkomensgerelateerd systeem (IKG) (administratief) te verbeteren, voortvloeiend uit de evaluatie en het opgemaakte actieplan. IKG is de mogelijkheid voor gezinnen om ook in zelfstandige opvangvoorzieningen een opvangprijs te betalen gebaseerd op het gezinsinkomen. Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht in andere besluiten rond kinderopvang.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 471.000 euro aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vzw, als tegemoetkoming in de werkingskosten en loonlasten van de overeenkomst van de VVSG met de Vlaamse Gemeenschap voor de ondersteuning van een lokaal welzijns- en gezondheidsbeleid en het bijbehorende actieplan. Ze neemt ook akte van het actieplan 2011 van de VVSG.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Stichting Kankerregister staat in voor de verzameling, de verwerking en de analyse van kankerregistratiegegevens. De Vlaamse Regering kent de Stichting Kankerregister voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2012 een subsidie toe van 728.000 euro, als bijdrage in de voortzetting van de registratie gedurende deze periode.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de erkenning en subsidiëring regelt van organisaties voor autonoom vrijwilligerswerk. De wijziging beoogt een nieuwe verdeelsleutel in te voeren die de middelen efficiënter verdeelt. Tot nu toe werden de subsidies toegekend per categorie van organisatie met een bepaald aantal vrijwilligers, waardoor de proporties werden scheefgetrokken in het voordeel van de kleinere organisaties. Met de nieuwe verdeelsleutel krijgen kleinere organisaties wat meer middelen en grote organisaties krijgen substantieel meer in verhouding met het aantal vrijwilligers. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent subsidies toe van 210.000 euro aan vzw De Antwerpse Rolkar en van 150.000 euro aan vzw Eigen Thuis voor het organiseren van het vervoer van personen met een handicap voor het werkingsjaar 2011.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De A11 is een van de Missing Links opgenomen in het regeerakkoord. Het gaat om de verbinding tussen de N49 in Westkapelle en de Ring om Brugge, die de Kust en de Brugse Zeehaven beter moet ontsluiten en de verkeersveiligheid in die zone moet verbeteren. In het kader van dit project keurt de Vlaamse Regering verrekening 2 goed voor een bedrag van 2,2 miljoen euro.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Kempense Noord-zuidverbinding is een van de missing links in het Vlaamse wegennet. Het project bestaat uit meerdere deelprojecten, met name de heraanleg van het complex 23 Geel-West op de E313, de herinrichting van de N19 aan dit complex en het doortrekken van de N19 tussen Kasterlee en Geel. Voor de realisatie van het project werd een studieopdracht uitgeschreven. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu verrekening 1, verrekening 2 en bijakte 2 goed en stemt ze in met de vastlegging van respectievelijk 616.000 euro en 252.000 euro op de kredieten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over het algemeen reglement op de technische eisen van auto's, aanhangwagens, onderdelen en veiligheidstoebehoren. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn in Belgische wetgeving. De richtlijn past de reglementering over de technische keuring van voertuigen aan. Het gaat hierbij om de wijziging van de minimale voertuigsystemen, de te controleren onderdelen en de criteria voor keuring, het voorzien van controlemethodes met verdere harmonisatie van de technische controles en het aanpassen van de te vermelden elementen op het keuringsbewijs.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche In uitvoering van het Vlaamse Regeerakkoord 2009-2014 wordt de sociale economie vereenvoudigd. Een pijler daarbij is Maatwerk, waarbij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt worden ingeschakeld in een normaal economische context. Concreet gaat het om de ontwikkeling van een kader voor de doelstellingen en principes van de regelgeving rond beschutte werkplaatsen, sociale werkplaatsen en invoegmaatregelen. De Vlaamse Regering gaat in dit kader principieel akkoord met de conceptnota 'maatwerk bij collectieve inschakeling' en gelast de bevoegde minister om op basis van de conceptnota een voorontwerp van decreet uit te werken.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de opstart van het project voor de harmonisering van de bijzondere sociale leningen en aan de bijzondere samenwerkingsovereenkomst met ParticipatieMaatschappij Vlaanderen NV hierover. Bedoeling is tot een harmonisering te komen van de bijzondere sociale leningen die het Vlaams Gewest subsidieert en die worden aangeboden door het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met de sociale partners hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de deontologische code vaststelt voor inspectieleden, zoals vermeld in het decreet over de kwaliteit van het onderwijs. De deontologische code verduidelijkt welke regels de inspecteurs in acht nemen bij hun maatschappelijke opdracht en is een referentiekader waaraan ze hun eigen optreden en handelen kunnen toetsen. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief twee besluiten rond het ziekteverlof en de controle op de afwezigheid wegens ziekte in de onderwijssector. De wijziging geeft uitvoering aan twee maatregelen die opgenomen zijn in cao IX, namelijk het hernemen van de opdracht na ernstige of langdurige ziekte en de verrekening van dagen afwezigheid wegens arbeidsongeval.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de registratie van The University of Kent, gevestigd in Brussel, als geregistreerde instelling voor hoger onderwijs. Ze erkent meteen ook de masteropleidingen 'Master in International Relations', 'Master in International Conflict Analysis', 'Master in International Political Economy', 'LLM in International Law with International Relations' en 'LLM in International Economic Law' als nieuwe opleidingen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Herstructurering Kleigroeve Argex'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na adviezen van de SERV, de MORA, de VlOR, de Vlaamse Woonraad, de MiNa-raad, de SAR RO, de SALV, de SAR WGG en de Vlaamse Adviesraad Bestuurszaken hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2012. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpdecreten met de middelenbegroting 2012 en de algemene uitgavenbegroting 2012. Beide ontwerpdecreten worden nu ingediend bij het Vlaams Parlement.