Gemeente Tilburg

Persbericht
21 oktober 2011

Verkoop kerncentrale helpt Tilburgse begroting

Vooruitzichten langere termijn: meer financiële onzekerheid

Door de afwikkeling van de verkoop kerncentrale Borssele krijgt de gemeente Tilburg ongeveer 30 miljoen euro. In combinatie met enkele andere incidentele meevallers ontstaat er een voordelig resultaat van 37,2 miljoen euro. Dit blijkt uit het Najaarsbericht 2011.

Het bedrag van 37,2 miljoen euro wordt voor een groot gedeelte ondergebracht in de RGI, Reserve Grootschalige Investeringen. "We wisten dat dit geld er aan zat te komen, maar dat maakt het niet minder welkom", zegt wethouder Financiën, Erik de Ridder. "We hebben dit bedrag hard nodig. Tilburg verkeert net als veel andere gemeenten in Nederland in zwaar weer en de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Er komt nog veel meer financiële onzekerheid op ons af. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe onze grondexploitatie zich gaat ontwikkelen en wat er nog vanuit het Rijk op ons afkomt. Dit zijn moeilijke tijden, dus daarom moeten we verstandig en voorzichtig omspringen met dit soort meevallers. Net als de meeste Tilburgse huishoudens moeten we kritisch kijken naar onze inkomsten en uitgaven. Vergelijk het met het vrijkomen van het spaarloon in januari 2012. Geef je het uit of zet je het op de bank? Dat zijn lastige beslissingen, maar als wij dit bedrag nu uitgeven zouden we later in de problemen kunnen komen."

Programmabegroting 2012

Samen met het Najaarsbericht heeft het college ook de actualisatie Programmabegroting 2012 vastgesteld. De gemeentelijke begroting laat op korte termijn een kleine plus zien, maar in 2015 wordt er een nadelig resultaat van bijna 5 miljoen verwacht. Wethouder De Ridder: "Dat is een fiks bedrag, maar we kiezen ervoor om op dit moment niet nog meer te gaan bezuinigen. Tilburg zit midden in een zware bezuinigingsoperatie waar de Tilburgers de consequenties van voelen. Op dit moment willen we de stad niet nog verder belasten. In het voorjaar 2012 maken wij de perspectiefnota voor 2013. Dan is duidelijk of die risico's die wij signaleren ook zijn uitgekomen en of aanvullende bezuinigingen dan nog steeds nodig zijn."
---