NEN


21-10-2011

Herziening Europese norm voor filtratie bij afvalwaterzuiveringsinstallaties binnenkort van start

De Europese norm NEN-EN 12255-16 over filters voor fysische mechanische filtratie van afvalwaterzuiveringsinstallaties wordt herzien. Europa wenst de norm aan te vullen met filters die hier nog niet in zijn opgenomen, zoals disc- en membraanfilters. NEN organiseert op dinsdag 8 november 2011 een informatiebijeenkomst over deze herziening. Tijdens de vrijblijvende informatiebijeenkomst zal ook ingegaan worden op de mogelijkheid om betrokken te zijn bij de herziening van de norm.

Doelgroep

NEN heeft de waterwereld benaderd om de behoefte te peilen om Nederlandse belangen in de Europese norm te vertegenwoordigen. De informatiebijeenkomst is interessant voor ontwerpers, gebruikers, adviserende organisaties, kennisinstellingen en controlerende instanties die betrokken zijn bij fysische mechanische filtratie van afvalwaterzuiveringsinstalalties (AWZIs).

Herziening

Elke vijf jaar worden normen geëvalueerd waarbij deze, afhankelijk van ontwikkelingen in de markt, al dan niet aangepast worden. Bij de evaluatie van NEN-EN 12255-16 zullen de volgende aspecten aan bod komen:

* toevoeging van membraan technieken voor effluentbehandeling en specificaties voor tertiare filtratie;

* toevoeging van `Disc filters';

* toevoeging van `Diamond filters';

* kaders van energieverbruik van alle filtratiemethoden met granulaire filtratie, soorten zeven, drum filters en microstrainers.

De Europese Technische Commissie `Waste water engineering' overlegt op 16 en 17 november over de mogelijke aanpassingen van de norm. Voor die tijd moeten Europese lidstaten, waaronder Nederland, hun wijzigingsvoorstellen hebben aangedragen. Daarom zoekt NEN organisaties die invloed willen uitoefenen op de voorgestelde herziening.

Meer informatie, reacties en aanmelding

Voor meer informatie over de herziening en/of om u aan te melden voor de informatiebijeenkomst op 8 november, kunt u contact opnemen met NEN Bouw, Niels Bijleveld, telefoon (015) 2 690 451 of e-mail: niels.bijleveld@nen.nl.