Provincie Limburg



Gemeente krijgt meer vrijheid bij bestemmingsplan

Gemeenten krijgen meer bewegingsvrijheid bij het maken van bestemmingsplannen. Om dat mogelijk te maken gaat de Provincie belemmerende regels voor gemeenten beperken.

Dit blijkt uit het voorstel van Gedeputeerde Staten aan het Limburgs Parlement om het zogeheten POL, het Provinciaal Omgevingsplan Limburg, nog eens goed tegen het licht te houden. Het POL wordt door gemeenten vaak als een te strak keurslijf beschouwd.

Het POL regelt waar welke ontwikkelingen op het gebied van wonen en werken, bereikbaarheid, milieu en water al dan niet zijn toegestaan. Het eerste POL werd precies tien jaar geleden gepresenteerd. In 2006 werd het voor de eerste keer vernieuwd en nu komt er dus weer een nieuwe, afgeslankte versie.

Dat heeft te maken met drie ontwikkelingen:

0M Het provinciaal coalitieakkoord `meer Limburg, minder overheid' waarin meer taken van de provincie worden losgelaten en bij gemeenten worden gelegd.

0M Het landelijke regeerakkoord en een nieuwe Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte waaruit blijkt dat provincies en gemeenten meer taken krijgen op het gebied van ruimte en mobiliteit.

0M De kansen om met een nieuw POL verbindingen te leggen tussen ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en vervoer om daarmee de bereikbaarheid van de belangrijkste bedrijventerreinen in Limburg te verbeteren.

Het plan van aanpak wordt in december aan het Limburgs Parlement voorgelegd. De Provincie gaat nu eerst de mening polsen van de gemeenten, waterschappen, belangenorganisaties en kennisinstituten.

"'We gaan hun vragen wat ze vinden van het huidige POL, wat er goed ging en wat er beter kan?," zegt Gedeputeerde Patrick van der Broeck. ,,Op basis daarvan maken we een keuze wat we wel en niet gaan actualiseren. We willen een simpeler POL met meer bewegingsruimte voor gemeenten binnen hun bestemmingsplannen." De consultatieronde vindt plaats in januari 2012 in drie bestuurlijke bijeenkomsten in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Na discussie en inspraak zal het nieuwe POL in 2013 worden vastgesteld.