Nieuw-Vlaamse Alliantie




EU moet nu rol opnemen in het Baskisch vredesproces

klok 21 oktober 2011

De Baskische afscheidingsbeweging ETA (Baskenland en Vrijheid) kondigde gisteren in een videomededeling het "definitieve einde van haar gewapende activiteiten" aan. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels juicht het bericht enthousiast toe en doet tegelijk een oproep aan de EU: "Na deze langverwachte aankondiging is het primordiaal dat Europa zijn volledige steun aanbiedt voor het vredesproces in Baskenland."

Brepoels, lid van Baskische Vriendschapsgroep in het Europees Parlement*, volgt de situatie in Baskenland al jaren van zeer nabij op. Zij stelt een fundamentele verandering van het politieke klimaat vast: "Het Baskische volk heeft sinds enkele jaren de touwtjes zelf in handen genomen. De bevolking keurt een gewapende strijd duidelijk af en slaat resoluut een andere weg in. De overwinning van democratische nationalistische partijen tijdens de lokale verkiezingen eerder dit jaar leverde het bewijs dat dit nieuwe recept succes heeft."

De verklaring van ETA komt enkele dagen na een internationale vredesconferentie die eerder deze week in aanwezigheid van o.a. de vroegere secretaris- generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, in San Sebastian plaatsvond. "Het internationale karakter van deze conferentie maakt duidelijk dat de sleutel voor een oplossing niet enkel in Baskenland ligt. De oproep die in San Sebastian gelanceerd werd, richtte zich dan ook naar alle betrokken partijen. Ik kijk met veel belangstelling uit naar de reactie van de Spaanse en Franse overheid", aldus Brepoels.

Frieda Brepoels wacht met veel ongeduld op een krachtig antwoord van de Europese Unie: "Verschillende malen heb ik me, samen met vele collega's, tot de Raad en de Europese Commissie gericht. Door middel van vragen wees ik de Europese instellingen op de noodzaak om een actieve rol te spelen in dit proces, zoals ze eerder al succesvol deden in Noord-Ierland. Het spreekt voor zich dat het ook in het belang van de EU zelf is, om te komen tot een vreedzame oplossing die vertrouwen wekt aan alle zijden. Na de belangrijke mededeling van gisteren valt er absoluut geen tijd meer te verliezen."


* In het Europees Parlement ijvert de "Baskische Vriendschapsgroep" al verschillende jaren voor EU-steun voor een vreedzame oplossing van het conflict. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels
02/283 16 35 frieda.brepoels@europarl.europa.eu www.friedabrepoels.eu