Nederlandse Tafeltennisbond


Succesvolle kick-off Join the Table
21-10-2011

In de rust of na afloop van een voetbalwedstrijd of training een balletje in de kantine slaan. Eén tegen één of met zijn allen rond de tafel. Mensen achter de tafel in beweging krijgen, dat is de bedoeling van het Join the Table-project georganiseerd door de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) en de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). De NTTB nam het initiatief nadat een soortgelijk project een succes was bij hockeyclubs.

De KNVB en de NTTB werken samen (FOTO: © KNVB.NL/Eric Verhoeven)

Afgelopen week is Join the Table `De beste tafeltennissende voetballer' in de vorm van een pilot gestart in de gemeente Haarlemmermeer. Eredivisiespelers Patrick Oeij en Nathan van der Lee verzorgden een clinic bij FC VVC terwijl divisiespelers Tycho Dekkers en Angelo Antonietti dit bij DIOS deden. Op een speelse manier werden de basisbegrippen van tafeltennis uitgelegd aan de vele belangstellenden en kregen zij een spectaculaire demonstratie van toptafeltennis voorgeschoteld. Hierbij werden ook koekenpannen, megabatjes en houten planken gebruikt. Trainers, bestuursleden, kinderen, ouders en kantinepersoneel deden mee met de clinic en probeerden op de snelheidsmeter de hoogste score te halen. Met veel enthousiasme werd geprobeerd de effectvolle service van de topspelers terug te slaan.

Districtsmanager Guus Posthumus van de KNVB was aanwezig en waagde een poging om de service van Nathan van der Lee goed terug te spelen. Kinderen speelden rond de tafel en maakten kans op leuke prijzen van de KNVB en NTTB. Tijdens en na de clinic bij VVC was het behoorlijk aan het stormen. De kinderen en spelers van het eerste elftal bleven daardoor fanatiek tafeltennissen. Posthumus (KNVB): " Dit is zo'n moment waar de win-win situatie duidelijk is, geen weer voor voetbal maar toch bezig zijn en kennismaken met een andere sport". Jessica Burger (NTTB): "De samenwerking met de KNVB biedt de kans om het imago van tafeltennis te versterken en het bereik van de sport in Nederland te vergroten."

In navolging op FC VVC en DIOS gaat ook VV Kagia deelnemen aan de pilot. Uiteindelijk zal de pilot uitgebreid worden naar vijf tot acht verenigingen uit Haarlemmeer en omgeving. Naast de voetbalverenigingen zijn uiteraard ook de tafeltennisverenigingen HTC en Nieuw Vennep betrokken. Zij stellen hun accommodatie beschikbaar voor extra trainingen om straks op goed niveau te kunnen strijden om de titel "Beste tafeltennissende voetballer van Haarlemmermeer". Deze finale staat gepland in de Nationale Sport Week in april 2012.

Beide bonden menen dat samenwerking tussen diverse sporten leidt tot nieuwe verbindingen, uitwisseling van kennis en nieuwe kansen op het Olympisch pad. Zodra de pilot eind april is afgerond, en succesvol, wordt het Join the Table project verder uitgerold in Nederland onder het motto: `Tafeltennis in de voetbalkantine is `Meer dan Voetbal' en natuurlijk `Join the Table'.

NTTB/JB/MN