Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 21 oktober 2011

Geesteswetenschappen UvA in top-3 van Europese universiteiten

Gepubliceerd op 21 oktober 2011

De Universiteit van Amsterdam (UvA) noteert dit jaar een 30ste plaats op de Arts and Humanities-ranking van Times Higher Education (THE). De UvA is daarmee in de Geesteswetenschappen de derde universiteit van Europa, achter twee Duitse instellingen. Daarnaast behaalt de UvA een 68ste plaats op de HEEACT Ranking.

Bij de Arts and Humanities-ranking van THE wordt gekeken naar onderwijs, citatie-impact, onderzoek, internationaal perspectief en onderzoeksinkomsten uit het bedrijfsleven. Dit zijn dezelfde criteria die centraal staan in de algemene World Universities Rankings van THE. Begin deze maand werd bekend dat de UvA op die ranglijst is gestegen van plek 165 naar 92.

HEEACT Ranking

De UvA heeft dit jaar een 68ste plaats behaald op de HEEACT Ranking, ook wel de Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities. Die wordt opgesteld door de Higher Education Evaluation and Accreditation Council of Taiwan (HEEACT). De ranglijst beoordeelt de prestaties van universiteiten met betrekking tot hun wetenschappelijke publicaties en stelt hiervoor een wereldwijde top-500 op. Deze prestaties worden vastgesteld op basis van acht indicatoren die in drie criteria vallen: onderzoeksproductiviteit (20 procent van de totale score), onderzoeksimpact (30 procent) en de mate van excellent onderzoek (50 procent). Hierbij wordt vooral naar de medische en bètawetenschappen gekeken, en in mindere mate naar de gamma-wetenschappen.