Enexis levert opleidingsmateriaal voor monteur data/elektra

Persbericht van Enexis B.V.

PERSBERICHT

Rosmalen, 20 oktober 2011

Opleidingsmateriaal MBO 3-opleiding vanuit praktijk geschreven

Enexis levert opleidingsmateriaal voor monteur data/elektra

Netbeheerder Enexis heeft in samenwerking met het Koning Willem I College in Den Bosch een speciaal lespakket ontwikkeld dat ROC's kunnen gebruiken voor het opleiden van monteurs data/elektra. Het opleidingsmateriaal dat vanuit de praktijk is geschreven, voldoet aan alle eisen die in het kwalificatiedossier van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn opgenomen.

Uit handen van directeur HR Adrie van Bekkum van Enexis ontving Cor van Gerven, lid van het College van Bestuur van het Koning Willem I College vrijdag het eerste lespakket . Enexis gaat in de komende tijd ook met andere ROC's in gesprek.

Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een betrouwbaar duurzaam energienetwerk besloot Enexis in samenwerking met het Koning Willem I College het opleidingsmateriaal te ontwikkelen omdat steeds meer opleidingen voor distributietechniek in de afgelopen jaren zijn verdwenen. Aan de opleidingen die zijn overgebleven moet vaak nog een vervolgopleiding van twee jaar worden gekoppeld. Bovendien zullen in de komende jaren veel oudere medewerkers bij netbeheerders en aannemers op dit terrein uitstromen.

Het opleidingsmateriaal dat nu is ontwikkeld, is geschreven vanuit de praktijk, en sluit aan op een MBO3-opleiding waaraan een landelijk erkend diploma is gekoppeld. Het opleidingsmateriaal bestaat uit modules op onder meer het gebied van veiligheid, gedrag, techniek, automatisering en begeleiding van collega's. Een monteur data/elektra is vooral bezig met de uitvoering van technische operationele werkzaamheden, zoals het leggen van kabels en het (de)monteren van onderdelen van transport- en distributienettten, waaronder verdeelkasten, transformatoren en zekeringen.

De komende vijf jaar gaan bij netwerkbedrijf Enexis zo'n 800 medewerkers met pensioen. Van deze 800 medewerkers hebben 350 een MBO-technische achtergrond. Om het tekort aan goed opgeleide monteurs de komende jaren te compenseren, begon Enexis al eerder met een eigen MBO-vakopleiding op MBO3-niveau. Het opleidingsmateriaal van Enexis en het Koning Willem I College dat nu voor ROC's is ontwikkeld, kan worden gezien als een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Over Enexis
Enexis is de onafhankelijke netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoostpolder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Enexis is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energiedistributie-netwerken. Daarmee is Enexis de schakel tussen de 2,6 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met ongeveer 4.100 medewerkers voor een veilige, duurzame, betrouwbare en betaalbare energielevering. Het hoofdkantoor is gevestigd te Rosmalen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.enexis.nl



Razende Robot Reporter