Nieuw-Vlaamse Alliantie




Verlaagd tarief voor schenking bouwgrond wordt verlengd

klok 21 oktober 2011

Op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters keurde de Vlaamse Regering de verlenging goed tot en met 31 december 2014 voor het verlaagde tarief voor schenkingen van bouwgronden. Het is de derde keer dat de gunstmaatregel verlengd wordt. Er worden wel enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo wordt de maatregel beperkt tot het Vlaamse Gewest en wordt ook een bouwplicht opgenomen.

Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters motiveert de verlenging tot 31 december 2014: "Voor jonge gezinnen is het bouwen van een nieuwe woning, zonder financiële hulp van buitenaf bijzonder moeilijk. Gezien de schaarste aan bouwgrond, speelt de prijs van de grond vaak een belangrijke rol in de totale kostprijs van een nieuwe woning. Het huidige maatschappelijke klimaat leent zich zeker tot een verlenging van het verlaagde tarief bij schenking."

De Vlaamse Regering besliste in 2003 voor het eerst om het tarief voor de schenking van een bouwgrond te verminderen. Sindsdien werd de maatregel zonder verdere aanpassingen al twee maal verlengd. Bij de huidige verlenging worden ook enkele kleine wijzigingen doorgevoerd.

Om meer effect te ressorteren van de maatregel, wordt het verminderde tarief ook gekoppeld aan een bouwplicht. "Voortaan zal de begunstigde binnen de 5 jaar na de schenkingsakte zijn hoofdverblijfplaats moeten vestigen op het adres van de geschonken bouwgrond. Zo willen we bekomen dat de geschonken gronden ook effectief gebruikt worden door de jonge gezinnen om te wonen", zegt Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters. Bovendien wordt de maatregel voortaan ook beperkt tot het grondgebied van het Vlaams Gewest, wat vroeger niet het geval was.

De verlenging is opgenomen in het ontwerp Programmadecreet dat vandaag door de Vlaamse Regering definitief goedgekeurd werd.

Auteur(s): Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Contactinfo:

Thomas Pollet

Woordvoerder van minister Philippe Muyters Vlaams ministr van Financiën en Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport 02 552 67 07 - 0474 69 56 08

thomas.pollet @vlaanderen.be