Openbaar Ministerie

OM eist TBS met dwangverpleging in hoger beroep dodelijke aanrijding A22 Beverwijk

21 oktober 2011 - Ressortsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep TBS met dwangverpleging geëist tegen de man die op 22 september 2009 doelbewust met zijn 7-jarige zoontje op zijn schouders de A22 bij Beverwijk opliep. Een vrachtwagen die niet meer kon uitwijken reed hen aan. Door de klap werden ze enkele meters meegesleurd. Tengevolge van de aanrijding overleed het jongetje vrijwel direct en raakte de verdachte zwaargewond.

Het OM is van mening dat verdachte met voorbedachte raad met zijn zoontje de snelweg is opgelopen en dat daarom sprake is van moord. "Uit de verklaring van de vrachtwagenchauffeur komt naar voren dat de man in versnelde pas op hem toeliep en ook toen hij een paar bewegingen maakte met de vrachtwagen, de man die bewegingen bleef volgen. Hij kreeg de indruk dat de man de vrachtwagen bewust opzocht. Juist in deze laatste fase ziet het handelen van verdachte er uit alsof hij handelde vanuit een tevoren genomen besluit en is er tijd om te overleggen en op zijn besluit terug te komen. Dat wordt nog duidelijker als men zich realiseert dat hij al langs de weg had gelopen en ook al eerder had geprobeerd de weg op te lopen", aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

Uit deskundigenrapportages blijkt dat verdachte volledig vanuit een psychotische toestand heeft gedacht, gevoeld en gehandeld en om die reden ontoerekeningsvatbaar moet worden geacht. Het risico op herhaling wordt als verhoogd ingeschat. Om die reden is het OM van mening dat verdachte behandeld moet worden en vindt TBS met dwangverpleging het meest passend.

De rechtbank veroordeelde de man eerder tot TBS met dwangverpleging conform de eis van de officier van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak.