Gemeente Hardenberg

Ruiming delen begraafplaatsen Achterveld en Oud-Avereest begin 2012

21 oktober 2011

De gemeente Hardenberg start begin 2012 met het ruimen van graven op delen van de begraafplaatsen Oud Avereest en Achterveld (Dedemsvaart). Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor deze week de ruimingsplannen vastgesteld. Met het ruimen van de graven komt ruimte voor zo'n 3000 nieuwe graven beschikbaar en wordt de aanleg van nieuwe begraafplaatsen voorkomen.

De ruimte op gemeentelijke begraafplaatsen is beperkt. Uitbreiding van het aantal begraafplaatsen is echter duur en brengt hoge kosten voor onderhoud met zich mee. Deze kosten worden doorberekend in de tarieven. De gemeente Hardenberg vindt dit niet wenselijk omdat te hoge kosten een belemmering kan vormen om te kiezen voor begraven.

Daarom heeft de gemeenteraad van Hardenberg in 2007 een actief ruimingsbeleid vastgesteld. Omdat de begraafplaatsen in Dedemsvaart (2012) en Oud Avereest (2016) binnen enkele jaren vol dreigen te raken, is de gemeente in 2009 gestart met de voorbereidingen voor de ruiming van graven op de gemeentelijke begraafplaatsen De Mulderij, Achterveld en Oud Avereest.

Ruiming Achterveld en Oud Avereest
Het college van B&W heeft nu de ruimingsplannen vastgesteld voor de begraafplaatsen Achterveld in Dedemsvaart en Oud Avereest. Het gaat om de oudste gedeelten van de begraafplaatsen, met voornamelijk graven die voor 1950 zijn uitgegeven of algemene graven. Uitgangspunt is dat alleen graven waarvan de grafrechten zijn vervallen en algemene graven in aanmerking komen voor ruiming.

De graven die op begraafplaats De Mulderij in aanmerking komen voor ruiming, leveren naar verhouding te weinig nieuwe graven op. Daarom is voor begraafplaats De Mulderij geen ruimingsplan gemaakt en worden hier vooralsnog geen graven geruimd.

Grafrechten verlengen
De gemeente Hardenberg heeft nabestaanden en belanghebbenden de afgelopen twee jaar alle gelegenheid gegeven een graf in stand te houden. Ook wanneer het grafrecht is vervallen of bij een algemeen graf biedt de gemeente Hardenberg de gelegenheid opnieuw een grafrecht voor 10 jaar toe te kennen. Hiertoe heeft de gemeente bordjes geplaatst bij de grafvelden die voor ruiming in aanmerking komen en oproepen geplaatst op het mededelingenbord van de begraafplaats.

Daarnaast zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd en oproepen gedaan in de media en op de gemeentelijke informatiepagina's. Nabestaanden of belanghebbenden hebben nog tot eind 2011 nog de mogelijkheid om te reageren.

Start ruiming
Naar verwachting start het ruimen van de begraafplaatsen begin 2012. Op begraafplaats Achterveld zijn 2421 graven aangemerkt voor ruiming. Na de ruiming komen hier naar verwachting 1600 enkellaagse graven beschikbaar. De specifieke kenmerken waaraan deze begraafplaats de monumentenstatus ontleend, zoals de smeedijzeren poort, de statige beukenlaan, het baarhuisje en het verkavelingspatroon, worden gerespecteerd.

Op begraafplaats Oud Avereest zijn 477 graven aangemerkt voor ruiming. Hiermee komen 450 graven beschikbaar (dubbellaags). De oudste graven op de zandkop, waar vroeger een kapel heeft gestaan, kennen een grafrecht voor onbepaalde tijd en komen niet in aanmerking voor ruiming. Ook oorlogsgraven worden niet geruimd.
Met het beschikbaar komen van de nieuwe graven is er weer voldoende ruimte op beide begraafplaatsen 2034. De gemeente Hardenberg organiseert in de aanloop naar de ruiming nog inloopbijeenkomsten om belangstellenden te informeren.