Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 4 jaar cel en TBS voor verkrachting 79-jarige vrouw

20 oktober 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 4 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 55-jarige man die ervan verdacht wordt op 22 augustus 2008 in Rotterdam een destijds 79-jarige vrouw te hebben verkracht.

De verdachte benaderde de vrouw toen zij door de regen naar haar huis liep, hij vroeg of hij bij de vrouw mocht schuilen voor de regen en ging bij haar onder de paraplu lopen. Toen verdachte bij het huis van de vrouw was aangekomen, maakte hij aanstalten om naar binnen te gaan. De vrouw wilde dit niet, maar toen zij zich in haar woning omdraaide, zag ze dat verdachte achter haar aan de woning was binnengelopen. Het latere slachtoffer gaf verdachte te kennen de woning te verlaten, maar hier gaf hij geen gehoor aan. Daarentegen trok hij de oude vrouw naar de grond en verkrachtte haar. De vrouw bleef zich verzetten en heeft verdachte uiteindelijk EUR 25,- aangeboden om te besteden bij een prostituee en haar met rust te laten. Verdachte accepteerde het geld, bood zijn excuses aan en verliet het huis.

De advocaat-generaal (OM) benadrukte in het requisitoir dat het zeer kwalijk is dat verdachte een 79-jarige vrouw in haar eigen woning heeft verkracht. Verdachte heeft de vrouw benaderd, is met haar meegelopen met een smoes en stond daarna in de woning van het slachtoffer en verkrachtte haar. `Het gaat hier om een zeer berekenende manier van je slachtoffer uitkiezen', aldus de advocaat-generaal ter zitting.

Het OM heeft naast een gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging geëist, omdat uit de verschillende rapportages naar voren komt dat de kans op herhaling zeer groot is en dat verdachte behandeld moet worden.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde verdachte eerder tot een gevangenisstraf van 4 jaar en TBS met dwangverpleging conform de eis van de officier van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in tegen de uitspraak.

Uitspraak (naar verwachting) op 3 november as.