Ingezonden persbericht


VOOR DIRECTE PUBLICATIE:

Blokkade bouwterrein Justitieel Complex Schiphol.

Sinds 5 uur vanmorgen blokkeert Werkgroep Stop Deportaties (WSD) het bouwterrein van de nieuwe illegalengevangenis (officieel Justitieel Complex Schiphol) (Sloterweg/Koetsierweg bij Badhoevedorp, naast de A4). Op dit terrein bouwt de hoofdaannemer BAM ondermeer een detentiecentrum voor mensen zonder de door de overheid gewenste papieren.

Mensen hebben zich met behulp van zogenaamde lock-ons vastgeketend aan alle toegangshekken van het terrein. Op het terrein zelf is een groot spandoek opgehangen aan de gevangenis in aanbouw. Ook aan de hekken hangen diverse spandoeken. Doel van de actie is het werk aan de bouw van het justitieel complex in ieder geval een dag onmogelijk maken en de betrokkenen te wijzen op de gevolgen van het werk dat zij uitvoeren.

Justitieel Complex Schiphol is de zoveelste nieuwe gevangenis voor vluchtelingen. Onder leiding van Minister van Detentie en Deportatie Gerd Leers zet Neederland zich in hoog tempo op de kaart als het Europese land met het meest verregaande beleid om vluchtelingen buiten de deur te houden, waarbij de xenofobie van 'eigen volk eerst' en 'van vreemde smetten vrij' tot norm verheven is. Een norm waar de hele parlementaire politiek, verziekt door de zucht naar stemmenwinst en macht, als een leger van elkaar 'wij zijn ook voor een streng beleid'-naschreeuwende nationalisten achteraan hobbelt. Ook aan het bewaken van de buitenmuren van Fort Europa levert Nederland een bijdrage. Zo namen afgelopen voorjaar een Neederlands kustwachtvliegtuig en Neederlandse grenswachten deel aan de Hermes-operatie van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Deze operatie was gericht op het tegenhouden van vluchtelingen richting Italie uit met name Tunesie. Inmiddels zijn dit jaar in de Middelandse Zee meer dan 2000 mensen omgekomen bij vluchtpogingen. Afgelopen maand veroordeelde Human Rights Watch nog met harde woorden de betrokkenheid van Frontex bij het onder onmenselijke omstandigheden opsluiten van vluchtelingen uit Griekenland. Neederlandse Marechaussees, politie en IND'ers werkten hieraan mee.

Extra zorgelijk is dat het bij het Justitieel Complex om publiek-private samenwerking (PPS) gaat. Met het oog op besparingen kiest de overheid steeds vaker voor deze vorm van gedeeltelijke privatisering. Ook de bewaking in detentie- en uitzetcentra is deels in de private handen van beveiligingsbedrijf G4S. Voor de gedetineerden betekent dit in het algemeen een soberder regime, slechter opgeleide en toegeruste bewakers enzovoort. Daarnaast leidt het feit dat bedrijven winst maken aan de opsluiting van mensen tot een andere dynamiek in het hele juridisch proces, waarin de belangen van deze bedrijven gediend zijn en zullen worden met het gevuld houden van de detentie- en uitzetcentra en van 'gewone' gevangenissen.

Grote delen van de wereldbevolking worden al eeuwen in de steeds verstikkendere houdgreep van het westerse kapitalisme gehouden. Een einde maken aan de onderdrukking, uitbuiting en uitsluiting in de wereld is onmogelijk zonder het kapitalisme en de machtspositie van de westerse elites ten grave te dragen. Werkgroep Stop Deportaties (WSD) staat voor een solidaire wereld zonder grenzen, waarin geen plaats is voor onderdrukkende instituties als staten, politie en gevangenissen.

WSD is actief sinds de zomer van 2006. Sinds december 2010 loopt de campagne tegen de nieuwbouw van Justitieel Complex Schiphol, met de nadruk op hoofdaannemer BAM ('BAM Besmet Bedrijf').

NO BORDERS, NO NATIONS, STOP DEPORTATIONS - GEEN MENS IS ILLEGAAL




Ingezonden persbericht