Gemeente Stede Broec

Leerlingen Martinus na voorjaarsvakantie weer allemaal in Grootebroek naar school

21-10-2011 Leerlingen van het Martinuscollege kunnen waarschijnlijk na de voorjaarsvakantie 2012 weer naar school in Grootebroek. Voor de leerlingen van de HAVO, VWO en Gymnasium is nu tijdelijk ruimte gevonden in een gebouw aan de Nieuwe Steen in Hoorn. Voor hen is busvervoer geregeld.

Vanwege de vondst van asbest in het Martinuscollege is een deel van het gebouw sinds augustus gesloten. In het nieuwste bouwdeel wordt nu gewoon onderwijs gegeven.
De gemeente Stede Broec heeft een asbestinventarisatie laten uitvoeren in het gebouwdeel uit 1976 door ingenieursbureau Search, om een zo volledig mogelijke beeld te krijgen van de toepassingen van asbest en om de saneringsmethode te bepalen. Er zijn in totaal 19 kleinere en omvangrijkere asbesttoepassingen gevonden, welke gesaneerd moeten worden.

Op basis van de asbestinventarisatie zijn door Search twee scenario's voor saneren uitgewerkt.

1. Het beheersen van de asbestsituatie

2. Het volledig verwijderen van het asbest.

Het college stelt in overleg met het Martinuscollege aan de gemeenteraad voor om te kiezen voor scenario twee, het volledig verwijderen van het asbest. In dit scenario worden alle gevonden asbesttoepassingen verwijderd evenals de losse asbestbesmettingen. De kosten van de sanering en herstel van alle gesloopte delen bedragen ca. EUR 2,6 miljoen euro. De uitvoeringstijd is naar schatting 15 weken. De gemeente en de school hebben bij het maken van de keuze gekeken naar de mogelijkheid om een goede onderwijsvoorziening voor de gemeente Stede Broec in stand te houden. Ook de doelmatigheid van de besteding van gemeenschapsgelden is in de keuze meegenomen. Op basis van een bouwkundig onderzoek en het onderzoek van Search blijkt dat het niet nodig is de school te slopen en nieuwbouw neer te zetten.

Als de school weer volledig asbestvrij is, dan is het ook weer een flexibel gebouw en kan het schoolbestuur intern zelf weer de voor goed onderwijs benodigde aanpassingen regelen.

In een gezamenlijke commissievergadering op 27 oktober wordt het voorgestelde scenario besproken. De gemeenteraad neemt op 3 november een definitief besluit.
21-10-2011