Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Banken vinden klimaat belangrijk, maar winst belangrijker

Netwerk Vlaanderen gaat ronkende verklaringen en slappe excuses te lijf op Kolenkermis

De campagne Bankroet vraagt banken hun investeringen in steenkoolcentrales stop te zetten. Tussenstand: ronkende verklaringen en vage intenties. Om banken nog eens op hun verantwoordelijkheid te wijzen, organiseert Netwerk Vlaanderen een kermis. Aan het publiek om de alarmbel te slaan en slappe excuses te ontmaskeren.

De campagne Bankroet roept Belgische banken op om niet langer geld te steken in bedrijven die het milieu schaden door steenkoolcentrales te bouwen, regenwoud te kappen of olie uit teerzand te winnen. De banken in kwestie leggen allemaal mooie verklaringen af over het milieu, maar hun investeringen blijven gewoon verder lopen. Het illustreert nog maar eens hoe het financiële systeem ten koste van alles alleen maar wil groeien en meer winst maken.

Bankroet onderzocht acht banken die in België actief zijn. Alleen Triodos doet niet mee aan het onleefbaar maken van onze planeet. Alle andere banken investeren in de bouw van nieuwe steenkoolcentrales, met Deutsche Bank, BNP Paribas, AXA, ING en Citibank op kop.

Ronkende verklaringen staan in schril contrast met gevoerde beleid

'We promote environmental and climate protection in our core business' (Deutsche Bank - investeert ondertussen minstens ¤ 9.937 mijloen in bedrijven die manifest schadelijk zijn voor het milieu). 'Managing our impact on the environment' (BNP Paribas, goed voor minstens ¤ 7.426 miljoen investeringen). 'Climate change poses significant risks to the global economy that require urgent action' (Citibank, investeert voor minstens ¤ 2.876 miljoen). 'We vinden het onze taak om sociale en groene projecten met een duidelijke meerwaarde te steunen' (AXA, maar een investering van minstens ¤ 2.785 miljoen). 'Ambition: leadership in green procurement among Financial institutions' (ING, investeert voor minstens ¤ 1.457 miljoen in bedrijven die bijdragen aan de klimaatopwarming).

Kom niet van een koude kermis thuis

Met deze actie willen wij de banken laten weten dat we hen in het oog blijven houden. We willen de ondertekenaars van de petitie Bankroet niet van een koude kermis thuis laten komen. In verschillende kraampjes kunnen mensen de alarmbel slaan, financiering voor steenkool wegkegelen of slappe excuses omvergooien. Enkele BV's waaronder Neveneffecten geven het startschot.

Einde persbericht

---

Programma Kolenkermis zaterdag 22 oktober

16u : opening kermis door o.a. Neveneffecten, Low Impact Man

17u : muziek Lady Angelina

Meer informatie : www.netwerkvlaanderen.be/bankroet-kolenkermis