VerkeersInformatieDienst



Grote stroomstoring in Betuwe

21 oktober 2011, 10:08
Een grote stroomstoring heeft vrijdagochtend veel problemen veroorzaakt in de Betuwe. De stroom zou te maken hebben met een brand in een onderstation van Nuon. Twee hoogspanningsstations, in Tiel en Zaltbommel, waren volgens een woordvoerder van netbeheerder Tennet uitgevallen. Zo'n 100.000 huishoudens hebben zonder stroom gezeten.

Ook het treinverkeer liep grote vertraging op. De meeste seinen en wissels op de getroffen treintrajecten werkten niet meer. Vooral treinreizigers op de trajecten Den Bosch - Utrecht en Eindhoven - Utrecht werden daardoor getroffen omdat er geen treinverkeer mogelijk was waardoor de vertraging opliep tot meer dan een uur.

Op de A2 bij Culemborg, tussen de knooppunten Deil en Everdingen, deden de matrixborden het niet meer. Deze borden waarschuwen automobilisten ervoor als er een afgesloten rijstrook afgesloten is of als ze langzamer moeten rijden. Problemen zijn hierdoor niet ontstaan omdat het op vrijdag een stuk rustiger is op de snelwegen.

Om 09:15 uur was de stroomstoring verholpen en konden de treinen weer rijden. Helaas betekent dit niet dat alle diensten gelijk weer op schema liggen. Het zal nog een paar uur duren voordat de treinen weer volgens de dienstregeling rijden.

De stroomstoring in Tiel en de omliggende gemeenten is de derde storing in de regio met een dergelijke omvang in vier jaar.