Ingezonden persbericht



Middelburg, 12 oktober 2011

MuseumNa|8 2011: Ik + wij = Samen genieten van de Zeeuwse musea!

Op vrijdagavond 21 oktober is de vijfde Zeeuwse MuseumNa|8 met als thema 'Ik en wij'. Van acht uur 's avonds tot middernacht bieden musea door heel Zeeland een groot aanbod aan interactieve evenementen. Voor kinderen én voor volwassenen. Natuurlijk is er ook gezorgd voor een hapje en drankje. Bezoek dus een of meerdere musea in Zeeland en laat u verwennen en verrassen! Toegang is overal gratis. Het complete programma kunt u vinden op www.scez.nl/museumna-8.

Na vier eerdere succesvolle edities organiseren bijna dertig Zeeuwse musea samen met Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) weer een Zeeuwsbrede Museumnacht, op vrijdagavond 21 oktober tijdens de herfstvakantie in de Maand van de Geschiedenis. Gedurende deze speciale avondopenstelling organiseren de musea voor jong en oud een scala aan activiteiten. Het programma start 's avonds om acht uur met allerlei kinderactiviteiten. Daarna nemen verhalenvertellers het estafettestokje over, samen met muzikanten en zangers. Onder het genot van een hapje en een drankje loopt het programma door tot middernacht. De entree tijdens de museumnacht is gratis, m.u.v. het arrangement 'De Nachttrein door donker Zuid-Beveland' van Stoomtrein Goes-Borsele.

Maand van de Geschiedenis

De MuseumNa|8 valt in de Maand van de Geschiedenis. Dit grootste historische evenement van Nederland is de succesvolle opvolger van de Week van de Geschiedenis, georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum. Honderden culturele en historische instellingen nemen eraan deel en organiseren in oktober activiteiten rond een wisselend thema. In de Maand van de Geschiedenis staan we samen stil bij al die aspecten die met onze identiteit te maken hebben. Daarom is het thema dit jaar: 'Ik en wij', zowel van de Maand van de Geschiedenis (heel oktober) als van de MuseumNa|8 van de Zeeuwse musea (21 oktober).

De MuseumNa|8 wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Enkele bijzondere evenementen, uitgelicht per regio:

Bevelanden
Speur naar weerwolven tijdens de spannende avondwandeling van het Historisch Museum De Bevelanden in Goes, waar ook de nachttrein door het donker stoomt. In Kapelle (Fruitteeltmuseum) is een smakelijke appeltaartwedstrijd, plus een gezellige quiz en presentaties over het dorp. Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog geven rondleidingen in het Bevrijdingsmuseum te Nieuwdorp, ook zijn hier een speurtocht en diverse lezingen. In Yerseke gaat het OosterscheldeMuseum speciaal weer even open voor publiek, zodat bezoekers met hun neus bovenop de restauratie van het unieke panoramaschilderij kunnen staan.

Schouwen-Duiveland en Tholen
In Sint-Annaland gaat de MuseumNa|8 feestelijk van start met een optocht vol muziek en lichtjes. Ook komt u veel te weten over het dialect en over het trekpaard (allemaal in Streekmuseum De Meestoof). Bekijk nostalgische films in een gemoedelijke setting in Bruinisse (Brusea). Beleef de restauratie van een douaneschip en bewonder liefdevol herstelde schepen in de Scheepswerf van Zierikzee. De mooiste scheepsmodellen ziet u in Brouwershaven. Museum De Burghse Schoole pakt uit met lezingen over de reddingsbrigade en de walvisvaart, een expositie van onder andere LEGO en een shantykoor. Beleef de speciale boerenbioscoop in Museum Goemanszorg in Dreischor, in een avond vol kunst en verhalen. En in het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg is de jubileumtentoonstelling Nieuw Licht! Over Jan Toorop en de Domburgsche Tentoonstellingen tijdens de jaren 1911-1921.

Zeeuws-Vlaanderen
Kom alles te weten over MINOX-spionagecamera's in Zaamslag. Suske en Wiske en beeldende kunst staan centraal in Aardenburg (Gemeentelijk Archeologisch Museum). In het Visserijmuseum van Breskens is een interactieve lezing van Nico Peterse over medemenselijkheid en warmhartigheid. De Vier Ambachten in Hulst biedt de tentoonstelling Van Pit en Mit (Peter en Meter) - voorwerpen uit grootmoeders tijd. IJzendijke (Het Bolwerk) organiseert een verhalenwedstrijd en een lezing rondom Napoleon en de Franse Revolutie. In Axel is op drie plekken veel te beleven: zo zijn er doedelzakken en re-enactment spelers in Museum Gdynia, en presenteert Streekmuseum Het Land van Axel aangrijpende post uit Sobibor, samen met klezmermuziek en verhalenvertellers. Ook viert Witte's Museum in Axel haar 25-jarig bestaan met sfeermuziek, hapjes en drankjes en het verhaal van het ontstaan van radio en fotografie.

Walcheren
Proef ambachtelijk gerookte vis in Arnemuiden, op de Historische Scheepswerf C.A. Meerman. Veere biedt met haar twee musea een compleet programma met de film Delta Phase 1 van Bert Haanstra, de Grote Veerse Stratenquiz (geef je op, er is maar beperkt plaats!) en een spannende speurtocht door een donker museum. En in Westkapelle is de feestelijke opening van de Expomuur 't Wasschappels gevoel, een expositie waar letterlijk en figuurlijk iedereen aan mee mag doen - van jong tot oud, waar je ook maar vandaan komt!

***