Vrije Universiteit Amsterdam

Structuur en dynamica van actieve gels


* Startdatum: 21-10-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Self assembly in active biopolymer gels


* Spreker: M. Soares e Silva


* Promotor: prof.dr. G.H. Koenderink prof.dr. F.C. MacKintosh


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

De actine cortex is een netwerk van eiwitdraden dat krachten opwekt in cellen om cellen te laten delen en verplaatsen. Marina Soares e Silva bestudeerde de moleculaire oorsprong van deze krachten door een biomimetisch modelsysteem samen te stellen van gezuiverde actine en myosine eiwitten. Door de eiwitten fluorescent te markeren kon zij door de microscoop de structuur bestuderen. Zij ontdekte hoe myosinemotoren de actine filamenten samentrekken in dichte clusters. Haar conclusie is dat dit samentrekken wordt veroorzaakt doordat de filamenten doorbuigen zodra ze worden samengedrukt, net als draden in een visnet.

Vervolgens onderzocht Soares e Silva hoe het netwerk beweegt onder invloed van de contracties van de motoren. Daartoe bouwde zij trage microbolletjes in het netwerk en volgde met een camera hun bewegingen, die meegaan met bewegingen van het netwerk. De bolletjes bewogen af en toe plotseling heen en weer, als teken dat de motoren het netwerk samentrokken. Naarmate de motoren grotere clusters van actinefilamenten maken, worden zowel de structuur als de dynamica van het netwerk meer heterogeen. De waarnemingen van Soares e Silva laten zien dat bestaande theoretische modellen die uitgaan van homogeniteit, moeten worden bijgesteld.

Tot slot bestudeerde Soares e Silva wat de invloed is van opsluiting in een begrensde ruimte op de zelforganisatie van actinefilamenten. Zij polymeriseerde fluorescerende actinefilamenten in kamertjes ter grootte van een cel en microscopie met dezelfde brandpunten toonde aan dat de filamenten spontaan bundels vormen boven een concentratie van 1 mg /ml, iets dat in onbegrensde netwerken nooit spontaan gebeurt. In cellen speelt deze opsluiting waarschijnlijk een belangrijke rol in de organisatie van actinestructuren in membraanuitstulpingen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam