Ingezonden persbericht


Eindhoven, vrijdag 21 oktober 2011

Wie wordt de 'Slimste regio van de wereld'?
Jury ICF Award 2012 maakt 'Smart21' bekend

De jury van de ICF Award heeft vandaag de 21 genomineerden, de 'Smart21', voor de titel 'Smartest community of the world' bekendgemaakt. Dat deed ICF-directeur Louis Zacharilla tijdens de afsluiting van het internationale congres 'Intelligent cities innovate Europe' in het Evoluon in Eindhoven.

De volgende regio's en steden zijn genomineerd voor de ICF Award 2012:

Arlington County Virginia (Verenigde Staten), Austin Texas (Verenigde Staten), Barcelona (Spanje), Columbus Regio Ohio (Verenigde Staten), Curitiba Paraná (Brazilië), Dakota County Minnesota (Verenigde Staten), Danville Virginia (Verenigde Staten), Durango (Mexico), Frankfurt Hesse (Duitsland), Heraklion Kreta (Griekenland), Ipswich Queensland (Australië), New Taipei City (Taiwan), Oulu (Finland), Prospect South (Australië), Quebec (Canada), Riverside California (Verenigde Staten), St. John New Brunswick (Canada), Stratford Ontario (Canada), Taichung City (Taiwan), Tuxtla Gutiérrez (Mexico) en Winnipeg Manitoba (Canada).

Dit jaar zijn in totaal vier Europese regio's genomineerd. Vorig jaar werd de ICF Award gewonnen door Brainport Regio Eindhoven. De jury noemde de regio een internationaal voorbeeld van regionale samenwerking.

Congres

Het congres stond in het teken van de bijdrage die steden kunnen leveren aan open innovatie. Tijdens het ochtendprogramma kregen de genodigden tijdens de Open Innovation Cruise een kijkje in de keuken bij een aantal bedrijven en kennisinstellingen die Eindhoven tot de 'Slimste regio van de wereld' maken.

Tijdens het middagprogramma werden er onder andere presentaties gehouden door Bert Pauli, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, prof. dr. Sjoerd Romme van de TU/e en Johan Veenstra, CEO bij LCD Samsung Netherlands. Ook werden diverse workshops gehouden en kregen de aanwezigen een voorproefje op de Dutch Design Week.

Toenemende concurrentie, personeelstekorten en verduurzaming van de maatschappij. Drie ontwikkelingen waar het bedrijfsleven volgens Bert Pauli, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, alert op moet zijn. In zijn presentatie prees hij de innovatieve kracht van de provincie en de ambitie om in de top 5 van meeste innovatieve regio's van Europa te komen.

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, memoreerde in zijn toespraak tijdens het afsluitende diner aan de unieke visie van de onlangs overleden Apple-topman Steve Jobs en vertelde dat ook Brainport Regio Eindhoven een rol heeft gespeeld in het succes van Apple, bijvoorbeeld door de microchips van ASML. De burgemeester voelde zich vereerd om alle aanwezigen te laten zien waarom Eindhoven de 'Slimste regio van de wereld' is.

Kanshebbers

Op 18 januari 2012 wordt de top 7 van genomineerden bekendgemaakt. Op 8 juni 2012 is de winnaar van de ICF Award 2012 bekend. Eerdere winnaars waren Seoul, Taipei, Tokyo, New York, Stockholm en Eindhoven.