Ingezonden persbericht


Apeldoorn, 30 augustus 2011

PERSBERICHT

Boven EK baanwielrennen hangen Olympische ringen
Europese titelstrijd ook kwalificatiegevecht voor Spelen

Na de succesvolle wereldkampioenschappen baanwielrennen in maart van dit jaar is Omnisport Apeldoorn wederom het decor voor een groot titeltoernooi: de Europese kampioenschappen. Van vrijdag 21 oktober tot en met zondag 23 oktober staan er titels én punten voor de Olympische ranglijst op het spel.

Bondscoach Robert Slippens is vandaag begonnen met de voorbereiding op de EK. Op de piste van Omnisport Apeldoorn kwam een deel van de nationale selectie samen voor een eerste trainingsessie. Het werd een ontspannen 'kick-off', waarbij Slippens benadrukt dat een definitieve samenstelling van de Nederlandse baanploeg voor de eerste grote afspraak richting de Olympische Spelen van Londen 2012 voorlopig op zich laat wachten. Hij moet met alle kandidaten nog van gedachten wisselen over programma's en plannen. Van de deelname door Tim Veldt (omnium), en de achtervolgers Levi Heimans en Jenning Huizinga is hij evenwel tamelijk zeker.

,,Een rustige start na een intensief trainingskamp'', zo typeert hij de baanactiviteiten van de duurrenners vandaag, die zich vooral bezighielden met het afstellen van de nieuwe fietsen. ,,Daar zijn we nog wel even zoet mee. Volgende week gaan we alweer de weg op en rijden we twee etappekoersen in Frankrijk. Pas daarna krijgt alles een serieuzer karakter'', aldus Slippens. De sprintploeg ontbreekt nog in Apeldoorn. Dat deel van de selectie verblijft tot vrijdag in Colorado voor een hoogtestage.

Vooruitkijkend naar de EK, zegt Slippens: ,,Alle competities staan in het teken van de Spelen. EK, vier wereldbekers en de wereldkampioenschappen, dat zijn de komende maanden de momenten waarop punten zijn te verdienen voor de Olympische ranglijst. Na de WK wordt de balans opgemaakt en zal duidelijk zijn of we er in Londen bij zijn en met hoeveel. Europese kampioenschappen krijgen zo meer waarde, dat was vorig jaar al zichtbaar in Polen. Alle landen zetten al zwaar in op dit toernooi; hoe eerder je zeker bent van kwalificatie, hoe beter dat is. Dat betekent automatisch dat de punten duur zijn. In het verleden werden lange reizen naar wereldbekeroorden als Cali nogal eens gemeden. Daardoor konden degenen die wel de moeite namen, tamelijk eenvoudig punten verdienen. Dat is nu niet meer aan de orde. Kortom, het wordt in oktober belangrijk.''

EINDE PERSBERICHT