Ingezonden persbericht


Persbericht
Groningen 4 oktober, 2011

Noord Nederlandse Dans
'Instrumental'

Op vrijdag 21 oktober is de première van 'Instrumental' van Noord Nederlandse Dans in de stadsschouwburg Groningen. Speciale gasten deze avond zijn de Amerikaanse beat poet Derrick C. Brown, singer/songwriter Timmy Straw en multi-instrumentalist Emily Wells. 'Instrumental' bestaat uit drie wereldpremières van artistiek leider Stephen Shropshire en vaste gastchoreograaf Emanuel Gat. Shropshire laat zich inspireren door twee uitersten. In 'Strange Light' door het theatrale, soms dramatische gedicht van Derrick C. Brown en in 'Now I Lay Me Down' door de abstracte, melancholische muziek van David Lang. Brown schreef voor 'Instrumental' een gedicht en vroeg Emily Wells en Timmy Straw de muziek erbij te maken. Shropshire creëert een levendig samenspel tussen de dansers, de ritmische tekst en de muziek. De muziek wordt live gespeeld door celliste Daniëlle Buizer en een aantal muzikanten van het Noordpool Orkest onder leiding van Reinout Douma. Emanuel Gat maakt voor het eerst een nieuwe choreografie voor Noord Nederlandse Dans. 'Time Touching Themes' is een duet voor twee vrouwen. Gat componeert zelf de muziek en stuurt tijdens de voorstelling de balans vanachter de mengtafel bij.

Noord Nederlandse Dans gaat op tour door Nederland met 'Instrumental'. Ook in Den Haag, Amsterdam, Haarlem en Zwolle brengt Derrick C. Brown zijn gedicht live op het podium.

Stephen Shropshire Strange Light, wereldpremière

In 'Strange Light' werkt Stephen Shropshire samen met een aantal muzikanten van het Noordpool Orkest, onder leiding van Reinout Douma en met de Amerikaanse dichter en performer Derrick C. Brown. Brown is een van de belangrijkste Amerikaanse beat poets en treedt wereldwijd veelvuldig op met behulp van muziek, spoken word en soms zelfs magie. Hij schreef een gedicht voor 'Instrumental' en vroeg de multi-instrumentalist Emily Wells en singer/songwriter Timmy Straw de muziek erbij te maken. Brown: "This piece is for the people... and the music and movement each make it the most ambitious and wonderful thing I have ever worked on. It is an autobiographical piece about light being born.”

Stephen Shropshire Now I Lay me Down, wereldpremière

'World to Come' (versie voor cello-solo) van componist David Lang inspireerde Shropshire tot het maken van 'Now I lay me down' waarbij de muziek live wordt uitgevoerd door celliste Daniëlle Buizer. Buizer won eerste prijzen bij het nationaal concours en het Prinses Christina Concours, waar ze ook de publieksprijs won. Shropshire leerde David Lang kennen tijdens een residentie in de VS waar Lang de master artist was. Shropshire voelt zich verbonden met het werk van Lang. "Zijn muziek is abstract en technisch, maar creëert tegelijkertijd een emotionele ervaring. 'Now I lay me down' pakt je op, maar laat je net zo hard weer vallen.

Emanuel Gat Time Touching Themes, wereldpremière

"Ik focus altijd volledig op de dans. Ik gebruik nooit decors maar werk liever op een kaal podium. Het enige dat ik tot nu toe aan de bewegingen van de dansers toevoegde was de belichting. En daar komt nu de muziek bij. Ik ben blij dat ik nu met mijn muziekinstrument - want dat is de computer voor mij - flexibel kan inspringen op de actie op het podium." Gat staat internationaal bekend om zijn visueel zeer aantrekkelijke dans, muzikaliteit en innovatieve bewegingstaal.