Ingezonden persbericht


Apeldoorn, 14 oktober 2011

PERSBERICHT

Wereldtop op EK baanwielrennen present
Apeldoorn, 14 oktober

Meer dan twintig medaillewinnaars van de Wereldkampioenschappen baanwielrennen 2011 geven ook acte de presence op de Europese titelstrijd, van 21 tot en met 23 oktober in Omnisport Apeldoorn. Onder hen de levende Engelse legende, Sir Chris Hoy, de Wereldkampioenen teamsprint Victoria Pendleton/Jessica Varnish, en de Wit-Russiche wereldkampioene puntenkoers Tasiana Sharakova.

,,Je kunt aan alles merken dat we in het jaar voor de Olympische Spelen zitten'', zegt EK-directeur Martin de Kok van organisator Libéma Profcycling. ,,Veel landen verschijnen in Apeldoorn met de beste renners en rensters, omdat men goed wil vertrekken in de kwalificatiestrijd om de startplaatsen in Londen. Wanneer je dan zoveel toppers kunt begroeten, weet je bij voorbaat dat ons spectaculaire wedstrijden staan te wachten. Ik kijk er dan ook naar uit, en hopelijk geldt dat voor veel wielerliefhebbers. Het zou geweldig zijn als we Omnisport opnieuw vol weten te krijgen.''

De Engelse afvaardiging bijvoorbeeld telt tien atleten die in maart succesvol waren in de Gelderse wielertempel. Van de negen coureurs die na het WK teamsprint op het podium stonden, zijn er zeven wederom van de partij. Wereldkampioen Kévin Sireau uit Frankrijk krijgt nu gezelschap van Mickael Bourgain en Francois Pervis. Bij de Duitsers, winnaars van de zilveren plak, en het Engelse trio ontbreekt niemand. Nederland brengt drie medaillewinnaars van de mondiale strijd op de baan. Teun Mulder veroverde zes maanden geleden zilver op de kilometer tijdrit en werd derde op het onderdeel keirin. Peter Schep bemachtigde brons op de Madison (samen met Theo Bos), en Kirsten Wild schitterde op het omnium voor vrouwen (bronzen plak). Andere blikvangers zijn de Wit-Russische Olga Panarina en de Zwitser Franco Marvulli. De 26-jarige renster greep een half jaar terug de regenboogtrui op de 500 meter tijdrit en eindigde als tweede op de keirin. Anderhalve week geleden verbeterde ze het wereldrecord op de 500 meter. Helaas voor Panarina staat deze discipline niet op het programma van de WK. De 32-jarige Marvulli geldt als een grootheid in de zesdaagsen: tot dusver was hij dertig keer de beste in zo'n evenement. Daarnaast behaalde hij een zilveren medaille op de Olympische Spelen, vier wereldtitels en legde hij beslag op vijf Europese kampioenschappen. De komende week is hij eerst actief in de zesdaagse van Amsterdam, om zich dan op de slotdag van de EK te melden voor de Madison.

Wielerliefhebbers die de trainingen van de nationale teams volgende week willen volgen, zijn van harte welkom. De toegang is gratis. Er wordt vanaf dinsdag dagelijks getraind in Omnisport Apeldoorn; dinsdag 18 oktober en woensdag 19 oktober van 9.00 uur tot 19.30 uur, op donderdag zijn er trainingssessies tussen 8.30 uur en 17.30 uur.

Voor alle EK-dagen zijn nog voldoende kaarten beschikbaar; variërend van zogenoemde NS-combikaarten - tickets die geldig zijn voor de trein (ongeacht waar vandaan in Nederland) en toegang verschaffen tot de wedstrijden - tot de toegangsbewijzen die er beschikbaar zijn via de Primera winkels en de VVV-kantoren in Apeldoorn en omstreken. Kaarten kunnen eveneens besteld worden via de website: www.ekbaanwielrennen.nl.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht